Gedeon napja van. | 2024.03.28

Egy amerikai demokrata párti képviselőnő bocsánatot kért antiszemitának talált megjegyzéseiért

2019-02-12 08:09:44

Ilhan Omar, frissen megválasztott minnesotai demokrata párti képviselőnő bocsánatot kért hétfőn, miután pártjának vezetői antiszemita szóhasználatként ítélték el azt a kijelentését, hogy az amerikai politikusok Izrael melletti kiállása kampányadományokra vezethető vissza.

    A szomáliai születésű demokrata párti politikus - aki 1995-ben menekültként érkezett az Egyesült Államokba - vasárnap éjjel Twitter-oldalán arról írt, hogy amerikai törvényhozók azért támogatják Izraelt, mert adományokat kapnak az Egyesült Államok legbefolyásosabb Izrael-barát lobbijától, az Amerikai-Izraeli Közpolitikai Bizottság (AIPAC) nevű szervezettől.
    A politikus bejegyzése a kongresszus mindkét pártjában felháborodást keltett, és Nancy Pelosi demokrata párti házelnök közleményben szólította fel őt bocsánatkérésre.
    "Omar képviselőnő antiszemita szóhasználata és előítéletes vádaskodása Izrael támogatóiról mélyen sértő. Elítéljük e megjegyzéseket és azonnali bocsánatkérésre szólítjuk fel Omar képviselőnőt" - olvasható a közleményben, amelyet Nancy Pelosin kívül Steny Hoyer, a képviselőház demokrata párti frakcióvezetője és Jim Clyburn, a demokrata frakció második embere is aláírt.
    A minnesotai képviselőnő hétfőn délután közleményben kért bocsánatot, de kitartott amellett, hogy szerinte az AIPAC és más lobbiszervezetek politikai szerepvállalása "problematikus".
    "Az antiszemitizmus létező dolog, és hálás vagyok zsidó szövetségeseknek és kollégáknak, akik megtanítják nekem az antiszemita megjegyzések fájdalmas történetét. (...) Mindig készeknek kell lennünk hátralépni és átgondolni a bírálatokat, ahogyan én is elvárom az emberektől, hogy meghallják, amikor mások engem támadnak az identitásom miatt. Ez az, amiért egyértelműen bocsánatot kérek" - olvasható Ilhan Omar közleményében.
    Hozzátette azonban: "Ezzel egyidejűleg újból kijelentem, hogy problematikus a lobbik szerepe politikai életünkben, legyen szó az AIPAC-ról, az Országos Fegyverszövetségről vagy a fosszilis energiát szorgalmazó lobbiról. Túl hosszú ideje tart már ez, és muszáj foglalkoznunk vele."
    Nem ez az első alkalom, hogy Ilhan Omar mentegetőzni kényszerült Twitter-bejegyzése miatt.
    A múlt hónapban azért kért bocsánatot, mert a mikroblogon azt írta: "Izrael hipnotizálta a világot, Allah ébressze meg az embereket és segítsen nekik, hogy lássák Izrael ördögi cselekedeteit."
    Januárban pedig a Yahoo! Newsnak adott interjújában Izraelt az iráni teokratikus államhoz hasonlította.