Emma napja van. | 2024.04.19

Az ügyvivő amerikai igazságügy-miniszter közölte, nem nyilatkozik a Trumppal folytatott beszélgetéseiről

2019-02-09 09:06:00

Matt Whitaker ügyvezető amerikai igazságügyi miniszter a képviselőház igazságügyi bizottságának meghallgatásán pénteken közölte, hogy nem nyilatkozik a Donald Trump elnökkel folytatott beszélgetéseiről. 

    "Továbbra is tartom magam a végrehajtó hatalom régi politikájához és gyakorlatához, miszerint nem fedünk fel olyan információkat, amelyek a végrehajtó privilégiumai lehetnek" - fogalmazott Whitaker. Majd közölte, hogy meghallgatása nem kinevezéshez szükséges, úgynevezett megerősítő meghallgatás, hanem az általa irányított tárca tevékenységéről szóló beszámoló, viszont erről nem esett szó, ezért a maga részéről befejezettnek tekinti az eseményt. 
    Ezzel a helyi idő szerint csütörtökön reggel kezdődött meghallgatás átmeneti időre megszakadt. A bizottság vezető republikánus politikusa, Doug Collins meg is jegyezte: "akkor talán el is mehetünk pattogatott kukoricát enni". A republikánus politikus "karaktergyilkosságnak" és "kutyakomédiának" minősítette a demokraták által kezdeményezett meghallgatást, hivatkozva arra, hogy a bizottság vizsgálni kívánta volna Whitaker kinevezés előtti üzleti ügyeit. 
    A meghallgatáson Whitaker mindazonáltal leszögezte: a törvényességhez és az alkotmányhoz híven a legjobb tudása szerint irányította a tárcát, és a minisztérium nem változtatott a Robert Mueller különleges ügyész vezette bizottság munkájával kapcsolatos eddigi politikáján. Vagyis - fogalmazott Whitaker - nem avatkozott be a 2016-os elnökválasztás idején Trump kampánycsapata és oroszok közötti esetleges összejátszást feltárni hivatott bizottság munkájába. 
    Az ügyvezető tárcavezető közölte: nem beszélt Donald Trump elnökkel, vagy a Fehér Ház bármely tisztségviselőjével a Mueller-vizsgálatról. 
    A meghallgatás az első - és elemzők szerint minden bizonnyal az utolsó is - volt, amelyen Matthew Whitaker részt vett. Csütörtökön a képviselőház igazságügyi bizottságának vezetője, Jerrold Nadler demokrata párti törvényhozó büntetés terhe melletti idézést küldött neki, amelyet Whitaker az ügyrendi eljárásra hivatkozva kifogásolt, közölve, hogy nem jelenik meg a meghallgatáson, aztán csütörtökön későn este jelezte, hogy mégis hajlandó megjelenni. 
    Az ügyvezető igazságügyi minisztert a bizottság azért kívánta meghallgatni, mert megbízatása elején kijelentette: nem vonja ki magát a Mueller-vizsgálat alól. A vizsgálóbizottság munkáját ugyanis az igazságügyi tárca felügyeli. 
    Whitaker meghallgatására egy nappal azt követően került sor, hogy a szenátus igazságügyi bizottsága megszavazta Donald Trump elnök jelöltjét, William Barrt az igazságügyi tárca élére. A kinevezést még a szenátus egészének is meg kell szavaznia, de mivel a kongresszus felsőházában a republikánusok többségben vannak, elemzők biztosra veszik Barr kinevezését.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó