Auguszta napja van. | 2024.03.29

Németh Zsolt: Európa problémájára nem a bevándorlás jelenti a megoldást

2019-02-07 18:20:00

Európa problémájára nem a bevándorlás jelenti a megoldást, hanem olyan megoldás kell, amely magában foglalja az Európai Unió (EU) bővítését - jelentette ki az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke Podgoricában az MTI-nek telefonon nyilatkozva csütörtökön.

    Németh Zsolt montenegrói partnere, Andrija Nikolic meghívására érkezett Podgoricába Mesterházy Attila MSZP-s és Csenger-Zalán Zsolt fideszes bizottsági alelnök társaságában. A nap folyamán Németh Zsoltot fogadta Milo Djukanovic államfő.
    A magyar politikus elmondta, hogy a találkozón áttekintették az európai helyzetet, különös tekintettel a közelgő európai parlamenti választásokra. Megállapították, hogy ez utóbbiaknak nagy a jelentőségük az EU-val szomszédos és annak tagságára pályázó Montenegró és a nyugat-balkáni országok számára. Partnereivel egyetértettek abban, hogy nem bevándorlásra, hanem sikeres uniós bővítésre van szüksége mind az Európai Uniónak, mind a Nyugat-Balkánnak és Montenegrónak.
    Kiváló a kétoldalú viszony - hangoztatta a külügyi bizottságának elnöke, hozzátéve, hogy folyamatosak a legfelsőbb szintű kapcsolatok, ebben a parlamenteknek kitüntetett szerepük van. Kövér László, az Országgyűlés elnöke tavaly ősszel járt Montenegróban. Egy viszontlátogatás keretében hamarosan Ivan Brajovic montenegrói házelnök érkezik majd Budapestre. Ez kiváló alkalmat teremt majd arra, hogy az előkészítés alatt álló parlamentközi megállapodást is aláírják - hangoztatta Németh Zsolt. Hozzátette: ezáltal szerződéses alapra helyezik a parlamentközi kapcsolatokat. 
    A kétoldalú viszony vonatkozásában fontos megjegyezni, hogy Magyarország a második legnagyobb befektető Montenegróban. Az elkövetkezendő években Magyarország ezt a pozícióját meg kívánja őrizni, különösen a pénzügy és turisztikai szektorban szeretné megerősíteni jelenlétét - emelte ki Németh Zsolt.