Gedeon napja van. | 2024.03.28

Államtitkár: a gazdaság erősödésével nő az áramfogyasztás is

2019-02-07 13:50:00

A magyar gazdaság erősödésének egyik jele, hogy nő az áramfogyasztás - mondta Kovács Pál, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

    A nemrégiben kinevezett államtitkár elmondta, a Magyarországon felhasznált áram körülbelül egyharmadát importból fedezik, ugyanakkor a nyári hónapokban ez az arány megváltozik. 
     Tavaly volt olyan nyári nap, amikor az ötven százalékot is meghaladta az import aránya - tette hozzá.
    A Paks II beruházásról elmondta, a létesítés már elkezdődött a telephelyen, most adnak át egy transzformátor-állomást, és hamarosan elkezdődik a segédépületek kialakítása.
    Hugyecz Attila, a Paks II Zrt. gazdasági főtanácsadója a műsorban azt mondta, a Magyarországon megtermelt villamos energia felét a paksi atomerőműben állítják elő. A fennmaradó rész felét, tehát 25 százalékot a mátrai szénerőműben, míg a maradék 25 százalékot pedig gáz erőművek és megújuló energiaforrások biztosítják.
    A teljes hazai felhasználást tekintve az áram egyharmadát az atomerőmű, egyharmadát más erőművek állítják elő, és egyharmadát importból nyerjük - tette hozzá.