Csongor napja van. | 2024.04.16

ITM: megkezdődtek a gyermekjátékok fogyasztóvédelmi ellenőrzései

2019-02-07 11:30:00

Megkezdődött az Innovációs és Technológiai Minisztérium által elrendelt idei évi játékvizsgálat, amelynek célja kiszűrni a piacról a veszélyes játékokat - tájékoztatta az ITM csütörtökön az MTI-t. 

    A közleményben kiemelték: a laboratóriumi és hatósági ellenőrzések az üzletekben és a webáruházakban kapható termékekre is kiterjednek.
    Az ellenőrzések középpontjában a játszószőnyegek, a plüss játékok, a játékkerékpárok és -rollerek, a lábbal hajtható kismotorok, az ujjfestékek, a mágneses, zenélő és lövedékes játékok, a játékbabák és a játék babakocsik állnak - közölte az ITM.
    A kémiai vizsgálatok az egészségkárosító hatású lágyítószer- és nehézfémtartalomra, a mechanikai vizsgálatok a könnyen leváló, fulladást okozó kis alkatrészekre, egyszerűen hozzáférhető mágnesekre és elemekre, a megengedettnél hangosabb zajhatásokra, a baleset- és sérülésveszéllyel járó szerkezeti kialakításokra és a lövedékek erejére terjednek ki.
    Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár a közlemény szerint elmondta, míg korábban az ellenőrzött termékek közel fele veszélyesnek bizonyult, az elmúlt évek rendszeres vizsgálatainak köszönhetően legutóbb már csak harmaduknál találtak problémát a szakemberek. Azt is hozzátette, hogy egész évben folyamatos termékbiztonsági vizsgálatok lesznek.
    Az ITM közölte: a balesetek megelőzése és az egészségkárosító hatások feltárása érdekében az ITM akkreditált laboratóriumai minden évben folytatnak vizsgálatokat.