Gedeon napja van. | 2024.03.28

Bolton: Washington mentesítheti a büntetések alól a Guaidót támogató katonatiszteket

2019-02-07 08:00:00

Washington mentesítheti a büntetések alól az Egyesült Államok által is ideiglenes venezuelai államfőként elismert Juan Guaidót támogató katonatiszteket - közölte Twitter-bejegyzésében John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó.

    Megfogalmazása szerint azok a katonatisztek mentesülhetnek a szankciók alól, akik kiállnak a demokráciáért és elismerik Juan Guaidó elnök alkotmányos kormányát.
    Eddig egyetlen venezuelai tábornok tett hitet az ellenzéki Guaidó mellett: ő videóüzenetben jelentette be döntését, és egyúttal Juan Guaidó elismerésére szólította fel a hadsereg tisztjeit.
    A venezuelai hadsereg változatlanul a jelenlegi elnök, Nicolás Maduro mellett áll.
    Az amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo szerdán Twitter-bejegyzésben szólította fel Madurót, hogy tegye lehetővé a Juan Guaidó által kért és már úton lévő humanitárius segély eljuttatását a nélkülöző venezuelaiakhoz.
    Az ENSZ közben óvott attól, hogy a Venezuelába indított élelmiszer- és gyógyszerszállítmányokat a politika eszközeként használják. Amerikai kormányzati tisztségviselők szerint az amerikai segélyeket fuvarozó teherautók még a héten megérkeznek a kolumbiai-venezuelai határhoz, de mivel a Maduro-kormányzat eddig tagadta, hogy az országban humanitárius válság volna, kétséges, hogy beengedi-e a szállítmányokat.
    Stéphane Dujarric, az ENSZ főtitkárának szóvivője a világszervezet székhelyén, New Yorkban újságíróknak leszögezte: "a humanitárius akcióknak politikai, katonai és más céloktól egyaránt függetleneknek kell lenniük".
    A Fehér Ház szerdán bejelentette, hogy Iván Duque kolumbiai elnök Washington vendége lesz. A tavaly nyáron megválasztott jobboldali politikust fogadja Donald Trump elnök. A Fehér Ház közlése szerint a két államfő főként a regionális biztonságot szolgáló stratégiai partnerkapcsolatokról és a venezuelai demokrácia helyreállítása érdekében tett erőfeszítésekről tárgyal majd.