Csongor napja van. | 2024.04.16

A fiatalok biztonságos internetezését célzó kampány indul

2019-02-05 19:30:00

A biztonságos adatkezelés érdekében új, fiataloknak szóló, a védekezőképességüket erősítő országjáró kampányt indít az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és az Új Nemzedék Központ által életre hívott Digitális Immunerősítő Program (DIP).

    A tárca keddi közleményében azt írták, hogy a biztonságos internetezés világnapján az online tér veszélyeire - különösen a gyermekek védelmére - hívják fel a figyelmet.
    Az Emmi arra szólítja fel az embereket, hogy vigyázzanak az online adataikra, és védjék a fiatalokat a káros tartalmaktól.
    A tervek szerint idén tizennyolc iskolába látogat el a DIP roadshow-ja; egész napos programokkal várják a diákokat, a tanárokat és a szülőket.
    Jelezték, hogy interaktív módon világítanak rá a fiatalok előtt álló digitális kihívásokra, valamint a közösségi média veszélyeire.
    A rendezvényeken szakértők, színészek és véleményformálók (influencerek) bevonásával egy valódi etikus hekker a diákok előtt mutatja be, hogyan zajlik, amikor eltulajdonítják valakinek a jelszavait. A hekkerek az adatlopások lehetséges következményeit is bemutatják.
    A résztvevők a saját szemükkel kísérhetik végig, miként csalhatják csapdába az adatvadászok az embereket, és tulajdoníthatják el akár néhány perc alatt a teljes digitális életüket - emelték ki.
    Az országjárás során a fiatalok megismerhetik a legfrissebb tartalomszűrő programokat. Az otthoni és munkahelyi wifibeállítások gyakorlati lehetőségein kívül sok kibervédelmi eszközről is hallhatnak, amelyekkel az otthoni internetezést tehetik biztonságosabbá - fűzték hozzá.
    A Magyar Ifjúságkutatás adatai alapján a fiatalok 88 százaléka napi szinten jelen van az online térben, és nincs nap, hogy ne lopnának el tőlük adatokat. Közösségi oldalon 79 százalékuk rendelkezik profillal, és kutatások bizonyítják, hogy ők a legjobban sebezhetőek a digitális világban, hiszen nem ismerik önvédelmi lehetőségeiket, nem teszik meg a szükséges biztonsági lépéseket.
    Az adathalászati kísérletről film is készült, amely megtekinthető a https://www.facebook.com/digitalisimmunrendszer/videos/140021440286597/ oldalon - olvasható a közleményben.