Gedeon napja van. | 2024.03.28

PM: újabb magyar vállalkozásokat érintő lehetőségekről tárgyalt a pénzügyminiszter Kazahsztánban

2019-02-04 14:25:00

A magyar pénzügyi és gazdasági szereplőknek komoly lehetőségeket kínál az Asztanai Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC), amely meghatározó szerepet tölthet be a jövőben Közép-Ázsia, Kína és Európa között - mondta Varga Mihály az AIFC kormányzójával, Kairat Kelimbetovval folytatott tárgyalásán a Pénzügyminisztérium (PM) hétfői közleménye szerint.

    A pénzügyminiszter a tárca közleménye szerint kiemelte: az Eximbank 420 millió eurós országlimittel rendelkezik Kazahsztánra, amely teljes egészében a magyar vállalkozások piacra lépését támogatja.
    Egyre több területen működik együtt Magyarország és Kazahsztán, a közép-ázsiai régió egyik legdinamikusabban fejlődő országa, amely továbbra is meghatározó helyet foglal el a magyar-ázsiai kapcsolatokban - hangsúlyozta Varga Mihály. Hozzátette: a kétoldalú kereskedelem 2017-ben és 2018-ban is nagymértékben bővült, tavaly az első tíz hónapban a teljes áruforgalom mintegy 40 százalékos növekedést ért el, meghaladta a 600 millió dollárt. Varga Mihály közlése szerint Kazahsztánban jelentős igény van a magyar gyógyszerekre és vegyi termékekre, de a vízipari együttműködés is komoly lehetőségeket kínál a magyar cégek számára. A Magyar-Kazah Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság és a Magyar-Kazah Stratégiai Tanács jelentős szerepet játszanak a kereskedelem előmozdításában - tette hozzá a tárcavezető megemlítve, hogy az üzleti kapcsolatok fejlődését a Budapest-Asztana közötti 2017 nyarán elindított közvetlen légi járat is segíti.
    Az Asztanai Nemzetközi Pénzügyi Központot 2015-ben alapították azzal a céllal, hogy Közép-Ázsia, a Kaukázus, az Eurázsia Gazdasági Együttműködés (EAEU), a Közép-Kelet országai, Kína, Mongólia és Európa között erősítse a pénzügyi együttműködést. Az AIFC hivatalosan 2018. július 5-én nyitotta meg kapuit, és ezzel egy időben létrehozták az Asztanai Nemzetközi Értéktőzsdét is - közölte a PM.