Emma napja van. | 2024.04.19

Közeleg a tavasz, élénkül a migráció 

2019-02-03 13:01:00

Élénkülő migrációs mozgásra lehet számítani a közelgő tavasz miatt, ennek már vannak jelei - mondta Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatornán vasárnap.

    Az Európa felé tartók a téli időszakban megálltak, az alkalmi pihenőhelyeken csoportokba szerveződtek azok, akik együtt indulnának majd - jelezte.
    A szakértő felhívta a figyelmet az empercsempészek tevékenységére is, akik télen jóval kevesebb pénzhez jutottak, így most ismét "fel akarják tölteni készleteiket". Rámutatott arra, hogy az embercsempészet több pénzt hoz, mint a kábítószer-kereskedelem.
    Kis-Benedek József szerint nyílhatnak új migrációs útvonalak is; mivel a bosnyák és a horvát hatóságok már eléggé felkészültek, ezért nem kizárt, hogy Románia felé is sokan fognak elindulni.
    A szakértő úgy látja, nemzeti szinten kell a migrációs mozgás megakadályozása érdekében tenni. Idén európai parlamenti választások lesznek, ezután hónapokba telik, míg a vezető szervezetek ismét érdemben működőképessé válnak, így túl sok intézkedést ebben az évben nem lehet várni - mutatott rá.