Emma napja van. | 2024.04.19

Kiskereskedelmi, ipari és államháztartási adatok várhatók a jövő héten

2019-02-03 10:55:00

Számos makrogazdasági adat jelenik meg a jövő héten, így a tavaly decemberi kiskereskedelmi, ipari termelési és külkereskedelmi termékforgalom statisztikák mellett az államháztartás központi alrendszerének január végi helyzetéről szóló gyorstájékoztatót is közlik.

    Kedden közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a kiskereskedelmi forgalom tavaly decemberi első becslését. Novemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 5,0, naptárhatástól megtisztítva 4,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Január-szeptemberben a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 6,3 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.
    Csütörtökön jelenik meg a tavalyi decemberi ipari termelés első becslése. Tavaly novemberben az ipari termelés volumene 4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 3,5 százalékkal emelkedett. Az ipari export volumene 2,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A feldolgozóipari exportértékesítés 35 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 4,7, míg a feldolgozóipari export 17 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 6,6 százalékkal nőtt.
Az ipar belföldi értékesítése 6,7 százalékkal, ezen belül a feldolgozóiparé 12,5 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos hónapjához képest.
    Szintén csütörtökön teszi közzé a Richter Gedeon Nyrt. 2018-ra vonatkozó I-IV. negyedéves konszolidált jelentését a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
    Pénteken a külkereskedelmi forgalom decemberi első becslését közli a KSH. 2018 novemberében a kivitel volumene 3,9, a behozatalé 5,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az aktívum 478 millió euró volt, 204 millió euróval kevesebb a 2017. novemberinél. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 3,8, a behozatalé 5,1 százalékkal emelkedett. Január-novemberben a termék-külkereskedelmi mérleg többlete 5,6 milliárd euró volt.
    Szintén pénteken publikálja a Pénzügyminisztérium (PM) gyorstájékoztatóját az államháztartás központi alrendszerének január végi helyzetéről. Tavaly decemberben az államháztartás 397,3 milliárd forintos többlettel zárt, így az éves pénzforgalmi hiány 1445,1 milliárd forint lett. A hiány 388,3 milliárddal kisebb az előző évinél, de 84,5 milliárd forinttal, 6,2 százalékkal meghaladja a törvényben előirányzott összeget.