Auguszta napja van. | 2024.03.29

Hódmezővásárhely építészeti emlékeiről nyílik kiállítás

2019-02-01 09:23:00

Hódmezővásárhely építészeti emlékeiről nyílik kiállítás Lebontva, átalakítva, megőrizve címmel a Tornyai János Múzeumban kedden - tájékoztatta a közgyűjtemény sajtóreferense az MTI-t.

    Arany-Tóth Attila közölte, hogy a tárlat korabeli fotók segítségével eleveníti föl az egykor Hódmezővásárhelyre oly jellemző, mára már nagyrészt eltűnt mezővárosi hangulatot. 
    A Bernátsky Ferenc történész-muzeológus által összeállított kiállítás látogatói megismerhetik azokat az épületeket - a polgárok, a gazdák és az iparosok házait, a külváros vályogházait, valamint az üzleteket és a malmokat -, melyek egykor meghatározták a város arculatát. 
    A Szücs Ferenc és két ismeretlen fényképész által az 1960-as években és az 1970-es évek elején készített felvételeken látható épületek között akad, amelyet már lebontottak, többet jelentősen átalakították, néhány pedig a mai napig megőrizte eredeti homlokzatát. Az érdeklődők felismerhetik az egykor az Ady Endre utcán állt Solti-malmot, melyet nem sokkal a fotózás után lebontották, hogy helyén felépítsék a Munkásőrség székházát, de látható kép Steiner Ferenc tornyos házáról és egy cigány putriról is.
    Egy másik, ismeretlen fényképész által az 1970-es évek elején készített sorozat képein látható, amint a Csúcs városrészben a házak homlokzatát igyekeznek karbantartani, néhol már az épületek korszerűsítésére is sor került, a falakat kőpor vakolattal borították, az ablakokat nagyobbakra cserélték, a lábazatot alászigetelték, a kerítést pedig már betonelemekből készítették.