Gedeon napja van. | 2024.03.28

Egy héten belül a negyedik migránstábort számolták fel Párizs északi részén

2019-01-31 18:12:00

Mintegy 130 ember szállítottak el csütörtökön a francia hatóságok Párizs északi részéről egy utcai migránstáborból. Egy héten belül ez volt a negyedik táborhely, amelyet felszámoltak a francia hatóságok.

    A Párizs környéki Ile-de-France régió prefektúrájának tájékoztatása szerint 127 egyedülálló, többségében afrikai férfit vittek biztonságos helyre, elsősorban tornatermekben kialakított átmeneti befogadóhelyekre. További négy párt és egy kisgyermekes anyát, valamint két kísérő nélküli gyereket a párizsi önkormányzat helyezett el egy másik befogadóközpontban. 
    A bevándorlók a párizsi körgyűrű egyik körforgalmában egymás mellé szorosan kifeszített sátrakban éltek elfogadhatatlan higiéniai körülmények között. 
    Egy héten belül ez volt a negyedik migránstábor, amelyet kiürítettek a hatóságok a francia fővárosban, ahol eddig mintegy ezer embert szállítottak el fedett helyekre. 
    A francia kormány januárban felgyorsította a hasonló kisebb táborhelyek felszámolását, miután a France terre d'asile (FTDA) nevű civil szervezet összesítése szerint január elején 2230 ezer afgán, szudáni, eritreai és szomáliai migráns élt sátortáborokban a párizsi utcákon.
    A migránsok sátortáborai júniusban teljesen eltűntek a francia fővárosból. A 2015-ös menekültválság kezdete óta több mint harminc táborkiürítést rendelt el a prefektúra Párizsban. A legjelentősebb 2016 novemberében volt, akkor egyszerre 4 ezer embert vittek el. Azóta a rendőrök a migránsok minden kísérletét megakadályoztak arra, hogy letelepedjenek a parkokban és táborhelyeket alakítsanak ki, így gyakorlatilag láthatatlanná váltak a párizsiak számára. A civil szervezetek viszont december végén arra figyelmeztettek, hogy ismét több ezer migráns jelent meg a francia városokban, s az állami szerveket vádolták meg azzal, hogy veszélybe sodorják az emberek életét.