Gedeon napja van. | 2024.03.28

Jogsértésekre bukkant a BBC működésében az orosz szakhatóság

2019-01-31 17:32:55

Jogsértésekre bukkant a BBC brit közszolgálati műsorszolgáltató oroszországi tevékenységében az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság (Roszkomnadzor).

    A hatóság csütörtöki közleményében nem hozta nyilvánosságra a jogsértések mibenlétét, csak annyit árult el, hogy jelenleg azt mérlegelik, milyen eljárást folytassanak ebben az ügyben. A Roszkomnadzor január 10-én azt állította, hogy a BBC műsorszolgáltató egyes online anyagai nemzetközi terrorszervezetek ideológiai álláspontját közvetítik, és megsérthetik a szélsőséges megnyilvánulásokkal szemben meghozott orosz törvényeket.
    A Roszkomnadzor - megemlítve, hogy az Iszlám Állam terrorszervezetet megalapító Abu Bakr al-Bagdaditól származó idézetekre bukkant a BBC internetes oldalain - bejelentette akkor, hogy január 14. és 31. között ellenőrzést tart majd a BBC World News adásait Oroszországban sugárzó és ott bejegyzett Britis Televizsn nyilvánosan működő részvénytársaságnál. 
    A Roszkomnadzor december 21-én jelentette be, hogy törvényességi ellenőrzést tart a BBC internetes felületeinek és a BBC World News üzemeltetésével kapcsolatban. Ezt azt követően tette, hogy a brit távközlési felügyelet (Ofcom) megállapította: az orosz RT állami tévécsatorna 2018 tavaszán hét alkalommal sértette meg pártatlanság követelményét és ezzel Nagy-Britanniában hatályos műsorszórási jogszabályokat is. Az Ofcom 250 ezer fontig (hozzávetőleg 90 millió forintig) terjedő bírsággal vagy akár a műsorszórási engedély megvonásával sújthatja az RT-t. 
    Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő, ugyancsak december 21-én, úgy fogalmazott, hogy a BBC-nél végrehajtandó ellenőrzés válaszreakció Londonnak az RT-vel szembeni fellépésére. Mint mondta, orosz intézményeknél kérdések merültek fel azzal kapcsolatban, ahogyan a BBC az Oroszországgal kapcsolatos eseményekről, egyebek között az orosz fegyveres szíriai hadműveletéről beszámol.
    A BBC többször alkalommal is közölte azt, hogy a helyi törvényekkel összhangban működik Oroszországban.