Gedeon napja van. | 2024.03.28

Osztrák lap: a migránsok negyven százaléka nem mond igazat az életkoráról

2019-01-31 11:52:50

Az Ausztriába érkező menedékkérők csaknem fele fiatalabbnak vallja magát a valós életkoránál - ez derült ki a múlt évben végzett szakértői vizsgálatokból a Kronen Zeitung című napilap csütörtöki értesülése szerint. 

    Tavaly 288 bevándorlót vetettek alá vizsgálatnak, közülük 112-ről derült ki, hogy nem mondott igazat az életkorát illetően. 
    2018-ban 488 kísérő nélküli fiatal fordult menekültstátusért Ausztriában, aki kiskorúnak vallotta magát. Közülük 288 idősebbnek tűnt, ezért velük kapcsolatban szakértői vizsgálatot kezdeményeztek. A vizsgált menedékkérők közül 112-ről kiderült, hogy valójában már nagykorú.
    Az ügyben a belügyminiszter is megszólalt. Herbert Kickl azt mondta: a menedékkérők azért vallották magukat kiskorúnak, hogy különféle előnyökhöz jussanak, például a családegyesítés keretében később a családtagjaik is Európába jöhessenek. Hangsúlyozta ugyanakkor: épp ezt szeretnék megakadályozni az életkor megállapítására irányuló vizsgálatokkal.
    Az ehhez hasonló ügyek felderítése jelentős feladatot ró a hivatalokra, annak ellenére is, hogy a 2018-as adatok szerint a korábbi évekhez képest jelentősen csökkent a beadott menedékkérelmek száma Ausztriában - írta az osztrák lap.