Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kamala Harris demokrata elnökjelölt-aspiráns azt ígéri, becsület és igazmondó elnök lesz 

2019-01-28 08:00:00

Becsületes és igazmondó elnök lesz - ígérte Kamala Harris szenátor, a Demokrata Párt egyik elnökjelölt-aspiránsa vasárnap a kaliforniai Oaklandben tartott nagygyűlésen, amellyel hivatalosan is megkezdte 2020-as kampányát. 

    "Azért vagyunk itt, mert a mi amerikai álmunkat és amerikai demokráciánkat korábban soha nem látott támadások érik, és azért vagyunk itt, mert muszáj válaszolnunk egy alapvető kérdésre: kik is vagyunk mi, amerikaiak? Válaszoljuk meg, a külvilágnak is: mi jobbak vagyunk annál, mint ami most van!" - fogalmazott az ujjongó nagygyűlésen a szenátor.
    A kaliforniai politikus a progresszív ügyek szószólójaként és olyan harcosként mutatta be magát, mint aki képes megküzdeni Donald Trump jelenlegi elnökkel. Elnökjelöltségért folytatott kampányát is úgy írta le, mint a szerinte Donald Trump kormányzása miatti társadalmi megosztottság ellenszerét, bár Donald Trump nevét egyszer sem ejtette ki. A Trump-kormányzat által szorgalmazott déli határfal megépítését "középkori ötletnek" nevezte, az illegális migráns szülők és gyermekeik átmeneti szétválasztását "emberi jogi túlkapásnak" minősítette, idegengyűlölő retorikát vélt felfedezni az elnök egyes megnyilvánulásaiban. Éles támadást intézett a jelenlegi elnök demokraták által vélelmezett oroszbarát politikáját, és bár nem nevezte meg sem az elnököt, sem Oroszországot, kijelentette: "olyan időket élünk, amikor idegen hatalmak számítógépes vírusként fertőzik a Fehér Házat". Harris azt hangoztatta: olyan elnök kíván lenni, aki "a népből, a nép által, a népért" dolgozik majd. Ez a megfogalmazás Abraham Lincoln elnöktől származik, aki az amerikai polgárháború idején a pennsylvaniai Gettysburgben 1863-ban elmondott híres szónoklatában fogalmazott így. Kamala Harris nem említette, hogy Lincolntól idézett. 
    Beszédét több televízió - például a CNN és az MSNBC - élőben közvetítette.