Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szavazást segítő új weboldalt indított az EP

2019-01-25 17:13:00

Az Európai Parlament (EP) 24 nyelvű, a májusban esedékes EP-választásra való felkészülést segítő, útmutatóval ellátott új weboldalt indított arról, hogyan lehet szavazni az egyes tagállamokban - közölte az uniós parlament pénteken.

    A magyar nyelvű oldal címe https://www.europai-valasztasok.eu/
    Mint közölték, az oldalon megtalálható az összes, választással kapcsolatos információ. Lépésről lépésre, kérdés-felelet formában magyarázza el a nemzeti választási rendszert, és tájékoztat egyebek között a választás napjáról, a választási korhatárról, a regisztrációs határidőről, a szavazáshoz szükséges dokumentumokról. Az oldal az országonként jelölt képviselők számát és a nemzeti választási hatóság elérhetőségét is tartalmazza.
    Az egyes tagállamokról szóló oldalak az ország saját nyelvén és angolul is elérhetők.
    A weboldalról kiderül, hogyan lehet külföldről - az unión belülről vagy akár kívülről -, esetleg meghatalmazott révén leadni a szavazatokat. Ez az információ főként az Egyesült Királyságban élő, közel hárommillió uniós állampolgár számára nyújthat segítséget.
    A weboldalon emellett információk találhatók az Európai Unióval, a vezető jelöltekkel és a választás utáni eseményekkel kapcsolatban. Az érdeklődők megtudhatják, hogyan kapcsolódhatnak be abba a figyelemfelkeltő kampányba, amely a választási részvételt kívánja ösztönözni. Linket tartalmaz az Európai Parlament választásokkal kapcsolatos híreihez és a választási eredményeket - azok ismeretessé válása után - tartalmazó weboldalhoz. Valamint elérhetőséget az EP képviselőcsoportjaihoz és az európai politikai pártokhoz.