Gedeon napja van. | 2024.03.28

Trócsányi: a mai magyar jogászok fontos és megbecsült tagjai a társadalomnak

2019-01-25 16:37:00

A mai magyar jogászok fontos és megbecsült tagjai a társadalomnak, az irántuk megnyilvánuló közbizalom szilárd, szükség van a munkájukra - jelentette ki az igazságügyi miniszter pénteken az Eperjesi Evangélikus Jogakadémia Miskolcra költözésének 100. évfordulójára szervezett konferencián.

    Trócsányi László a Miskolci Egyetemen tartott, A jogászképzés múltja, jelene és jövője című előadásában kiemelte: a jogi karok szabadságát meg kell hagyni, a minőségi képzési feltételek biztosítása és a szakmai sarokpontok meghatározása mellett. Ugyanakkor a korszerű jogászképzésnek reagálnia kell a változásokra, elsősorban a praktikum szem előtt tartásával - tette hozzá.
    Szólt arról is, hogy Magyarországon nyolc jogi karon 6100 hallgató tanul, közülük minden második a fővárosban, ezért fontosnak nevezte a vidéki képzőhelyek kiemelt támogatását. 
    Egy korábbi felmérést említve a miniszter közölte: bár elvileg a jogi pályát túlképzés jellemzi, a végzettek mintegy 85 százaléka a szakmájában dolgozik és az elhelyezkedés nem jelent komoly gondot számukra.     Kitért arra is, hogy bár a jog konzervatív tudomány, a tradíciók ápolása mellett itt is nélkülözhetetlen az innováció. A szakma következő nagy kihívása a mesterséges intelligencia lesz - fogalmazott, megjegyezve: sem a számítógép, sem a mesterséges intelligencia nem veheti át belátható időn belül a jogászok munkáját, ám az együttműködésnek egyre szorosabbá kell válnia a jogászok és az informatikusok között.
    Emellett a globalizáció és integráció jelenségére is válaszokat kell találnia a nemzetközi és a hazai jogásztársadalomnak egyaránt - mondta Trócsányi László. 
    A lehetséges válaszok talán legjobbja az identitások újbóli felfedezése - hangsúlyozta, jelezve: azt is meg kell tanítani az új jogászgenerációknak, hogy hol érdemes meghúzni a határt a nemzeti és uniós hatáskörök között. 
    Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a bírói függetlenség és felelősség témakörében tartott előadásában arról beszélt: "miközben ezeréves államiságunk vitathatatlan része a szabályozottság, manapság sokszor kérik számon hazánkon a jogállamiságot".
    Rámutatott: a bírói függetlenség a döntés szabadságáról és nem a hivatásrendi, illetve morális szabályok figyelmen kívül hagyásáról szól. A függetlenség szabadságával ugyanakkor a bíráknak újra meg kell tanulniuk élni - mondta. Kijelentette, négy évtizednyi diktatúra után "nehéz feltápászkodni és visszatalálni a történelmi értékekhez"; a rendszerváltással új időszámítás kezdődött, ám a bírói hivatás belső korszakváltása ma is tart.     Handó Tünde hangsúlyozta: a jog tiszta alkalmazása mellett a bíráknak kötelességük értelmezni a jogszabályokat, vállalva ennek felelősségét.