Auguszta napja van. | 2024.03.29

A piac növekedésére számít a lízingszövetség

2019-01-25 12:30:00

A Magyar Lízingszövetség arra számít, hogy az idén tovább növekszik a magyar újautó-piacon, a lízingfinanszírozás az eladások 40 százalékánál kaphat szerepet. 

    Az MTI-nek pénteken küldött közleményben a Magyar Lízingszövetség felidézi, hogy tavaly megközelítően 137 ezer új autó kelt el, ami 17,5 százalékos növekedés éves összevetésben, az új autók 40 százaléka pedig pénzügyi lízingkonstrukció segítségével került forgalomba. 
    Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára a közleményben rámutatott arra, hogy a magánszemélyek is nyitottabbak a lízingkonstrukciókra az újautó-beszerzéseknél. A főtitkár szerint ez többek között a lízingkonstrukciók rugalmasságával, az alacsony kamatokkal és a háztartások javuló pénzügyi helyzetével magyarázható.
    A használtautó-import továbbra is jelentős, a múlt évben mintegy 160 ezer személyautó jött az országba, köztük sok olyan jármű, amelyek korszerűtlenek vagy az előéletük nem feltétlenül ismert - írták.
    A Magyar Lízingszövetség szerint segítheti a magyar autópiac tisztulását és a használtautó-import csökkenéséhez is hozzájárulhat, hogy januárban elindult a hatósági autóadat-lekérdező rendszer, amely ingyenesen számos információt ad egy-egy magyar rendszámmal rendelkező autóról. Többek között a műszaki vizsgák időpontját, a kilométerállást, a felelősségbiztosítás meglétét. A kártörténet azonban visszamenőleg nem kérdezhető le, a rendszer csak a 2019 januárja után bekövetkezett káreseményeket rögzíti.