Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az NMHH is díjazza a Kovács László-Zsigmond Vilmos operatőr versenyt

2019-01-24 14:39:00

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa is díjazza a Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny legjobbjait.

    Az NMHH a dokumentum-, a természet- és a kisjátékfilm kategória nyerteseinek egyaránt 300 ezer forintos összeget, a legjobb diákfilmes operatőrnek pedig 100 ezer forint összeget ajánl fel - tájékoztatták a szervezők csütörtökön az MTI-t.
    Az idei Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjátadója január 31-én lesz a Pesti Vigadó nagytermében. A második alkalommal megszervezett eseményen idén hat kategóriában - diákfilm, nagyjátékfilm, televízió-, dokumentumé, természet- és kisjátékfilm - adnak át díjakat. A verseny a Magyar Operatőrök Társasága és a Magyar Operatőrök Iskolája együttműködésében, a Sparks kamera- és lámpakölcsönző céggel közösen valósul meg.
    A Koltai Lajos rendező-operatőrből, Kende János operatőrből, Lajos Tamás operatőr-producerből, Káel Csaba rendezőből és Pados Gyula operatőrből álló zsűri dönt arról, kik kapják a díjakat. Arról is határoznak, kit jutalmazzanak az 50 ezer dollár értékű filmes kameracsomaggal, a Magyar Filmlabor egymillió forint értékű laborszolgáltatásával a diák kategóriában.
    Korábban már nyilvánosságra hozták, hogy Vagyóczky Tibor, Gyurikó László és Pap Ferenc életműdíjban részesül. Vagyóczky Tibor Balázs Béla-díjas magyar operatőr, egyetemi tanár, az IMAGO elnöke volt. Ő fényképezte többek között 1962-ben az Esős vasárnapot, valamint 1967-ben az Ezek a fiatalok és a Fiúk a térről című alkotásokat. Gyurikó László legismertebb filmjei a Running, Danielle Steele's Zoya, Draw, Circle of Two és a Park is Mine, Pap Ferenc pedig többek között az 1974-es Családi tűzfészek és az 1977-ben készült Kilencedik emelet című dokumentumfilm operatőre volt.
    Idén első alkalommal a Bojkovszky Béláról elnevezett díjat kiemelkedő életművért Marton József fővilágosító kapja.
    Idén ötven éve annak, hogy bemutatták az Easy Rider című filmet, amelyet a díj egyik névadója, Kovács László, az amerikai független mozi emblematikus alakja fényképezett, és munkájával örökre beírta magát a modern mozi történetébe. Kovács László a díj másik névadója, Zsigmond Vilmos kamerájával forgatta a filmet.
    Novák Emil operatőr, filmrendező az általa 2004-ben alapított Aranyszem Fesztivált tavaly nevezte át a magyar operatőr iskola két kiemelkedő alkotójáról Kovács László-Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Fesztiválra. A Kovács László és Zsigmond Vilmos magyar operatőr díjat és a rendezvényt a tavalyihoz hasonlóan a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Filmalap és a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.