Gedeon napja van. | 2024.03.28

Valószínűleg egy középkorú férfi halt meg a kollégiumi tűzben 

2019-01-24 13:59:00

Valószínűleg egy középkorú férfi vesztette életét a szerda esti IX. kerületi kollégiumi tűzben - közölte a Magyarországi Református Egyház (MRE) kommunikációs szolgálata csütörtökön az MTI-vel. 

    A Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kara Markusovszky téri kollégiumának második és harmadik emelete szerda este gyulladt ki. Az oltási műveletek közben a tűzoltók egy megégett holttestet találtak a harmadik emeleten, a lépcsőfordulóban.
    Az MRE tájékoztatása szerint az épület tulajdonosa, a Dunamelléki Református Egyházkerület szerda este felhívást tett közzé a Facebookon, amelyben azt kérték a diákoktól, hogy egy megadott számon adjanak életjelet magukról. A diákok ezt kivétel nélkül megtették, így valószínűsíthető, hogy az áldozat a kollégiumban vendégként elszállásolt férfi. A rendőrségi vizsgálat még tart.
    Hozzátették: a kollégiumban 125 diák lakott, de sokan nem voltak bent, mert a vizsgaidőszakban hazautaztak.
    A közleményben kitértek arra: egyelőre nem lehet tudni, miért gyulladt ki a kollégium, és a tűzoltók még most is dolgoznak az épületben, mert a kisebb tűzfészkeket és a parázsló területeket is lokalizálni kell. Az épületet evakuálták, bemenni nem lehet. A Ráday utca érintett részére autóval nem lehet behajtani.  
    A Köztelek utca, Ráday utca, Markusovszky tér által határolt épülettömben működik a kollégium mellett a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöki hivatala, levéltára, a Ráday Könyvtár, a Török Pál Kari Könyvtár és a Bibliamúzeum is. Ezekben a tűzoltók tájékoztatása szerint nem esett kár.
    Az egyházkerület vezetése délben válságstábot hív össze a Károli Gáspár Református Egyetem rektori hivatalában, ahol a - többi közt - azt is megtárgyalják, hogyan biztosíthatnak elhelyezést a szállás nélkül maradt diákoknak. 
    Bogárdi Szabó István, az MRE zsinatának lelkészi elnöke, dunamelléki püspök csütörtök reggel közleményében köszönte meg a tűzoltóknak, hogy a riasztástól számítva nyolc perc alatt a helyszínre értek és "emberfeletti erőfeszítéseket tettek a tűz megfékezésére".
    A püspök megköszönte a rendőrség munkáját is, valamint a több száz felajánlást a diákok megsegítésére.
    Külön köszönetet mondott továbbá Bácskai Jánosnak, a IX. kerület polgármesterének, aki azonnal megnyitotta a közeli önkormányzat épületét a téli hidegben kint rekedt diákok előtt.