Tivadar napja van. | 2024.04.20

Kazincbarcikán mérkőztek meg egymással az ország legjobb iskolai floorball csapatai

2019-01-21 17:45:00

2019. január 19-20-án hihetetlen hangulat és példamutató sportszellem költözött a kazincbarcikai Don Bosco Sportközpontba. Itt rendezték meg ugyanis a 2018/2019. tanévi kispályás Floorball Diákolimpia® Országos Döntőjét.

A kétnapos verseny során az I-VI. korcsoportba tartozó leány-, és fiúcsapatok mérték össze tudásukat és küzdöttek meg a „Magyarország diákolimpia bajnoka” címért. A nem kevesebb, mint 216 mérkőzésből álló hétvégi eseményt a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület közösen szervezte meg. A Diákolimpia® Floorball bajnokságba összesen mintegy 707 csapat nevezett, s végül közülük került ki az országos döntő 96 résztvevő csapata, közel 600 iskolás. A 6 fős iskolai csapatok 6 korcsoportban mérkőztek meg a „Magyarország diákolimpiai bajnoka” címért a két évvel ezelőtt átadott, minden igényt kielégítő kazincbarcikai Don Bosco Sportközpontban. Az esemény szombati napján az I., az V. és a VI. korcsoport lány- és fiúcsapatai vették birtokba a sportpályát, míg vasárnap a II., III. és IV. korcsoport legjobbjai ragadtak ütőt, hogy megszerezzék a bajnoki címet. A szombati megnyitó ünnepségen részt vett Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere, Demeter Zoltán országgyűlési képviselő, Negrutz Ágoston miniszteri tanácsadó, Bíró Csaba, az MDSZ elnökségi tagja, és Gál Tamás, a Magyar Floorball Szakszövetség elnökségi tagja is. A vasárnapi napot – Szitka Péter polgármester jelenlétében -Daragó Lászlóné, a Magyar Diáksport Szövetség tiszteletbeli alelnöke, elnöki tanácsadó nyitotta meg. A Diákolimpia® versenyek fővédnöke dr. Áder János köztársasági elnök, védnökei közt pedig megtalálható volt többek között dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, dr. Bódis József oktatásért felelős államtitkár és Veisz László, a Magyar Floorball Szakszövetség elnöke is. A hétvégi rendezvénysorozatnak otthont adó, a 90-es évek derekától „Nemzeti Sportváros” címmel büszkélkedő Kazincbarcika az elmúlt évtizedben komoly fejlődésen ment keresztül, mind a város fejlesztése, mind a sportélet szempontjából. 2018-ban kezdetét vette a Fitt Barcika névre keresztelt, főleg diákokat megmozgató programsorozat, melynek keretein belül a szervezők változó órarenddel és szakképzett oktatókkal várják a mozogni vágyókat több helyszínen, hetente legalább tíz alkalommal. A kezdeményezés Kazincbarcika Város Önkormányzatának támogatásával jött létre.

A hétvégi Kispályás Floorball Diákolimpia® Országos Döntő legizgalmasabb pillanatairól készült képek megtekinthetők a Diákolimpia® közösségi médiaoldalán, a mérkőzések eredményei pedig a www.doeredmenyek.hu oldalon. A fantasztikus hangulatú versenyen az alábbi iskolák szerezték meg a korcsoportok érmeit:

A Diákolimpia® versenysorozatról általában A Diákolimpia® a diáksport egyetlen országos tanulmányi és tehetséggondozó versenye Magyarországon, amely idén 13 MDSZ által rendezett és további 41 olyan versenyt foglal magába, melyet országos sportági szakszövetségek és sportági szövetségek bonyolítanak le. A versenysorozatban egy tanév során összesen 150 ezer diák vesz részt, közülük 18 ezren jutnak el az országos döntőkig. A Diákolimpia® fővédnöke Áder János köztársasági elnök, a versenysorozatot az MDSZ az oktatásért felelős miniszterrel közösen hirdeti meg. A Diákolimpia® országos döntőinek érmesei 10 felvételi többletponthoz jutnak a felsőoktatási felvételik során, ahol a felvételi időpontját megelőző 8 év erre jogosító eredményei érvényesíthetők. 

A Magyar Diáksport Szövetség
A Magyar Diáksport Szövetséget (MDSZ) 1987-ben alapították, és mára a legnagyobb magyarországi civil szervezetté vált a diáksport területén. A szervezet fő célja, hogy minél több gyermeket vonjon be sportprogramokba és népszerűsítse az egészségfejlesztő testmozgást. Az MDSZ küldetése, hogy a testnevelés és a sport minden gyermek életének részévé váljon, egész életen át. A szervezet testmozgás- és sportprogramokon keresztül támogatja az önkéntesség, valamint a társadalmi befogadás szemléletének erősítését, fejlesztését Magyarországon. A Magyar Diáksport Szövetség állandó kapcsolatban áll szinte valamennyi magyarországi iskolával, és minden évben megrendezi a Diákolimpiát, amely az egyetlen országos tanulmányi verseny a diáksportban.