Gedeon napja van. | 2024.03.28

Felmérés: a szlovén miniszterelnök pártja átvette a vezetést a jobboldali ellenzéktől a támogatottsági listán

2019-01-21 15:58:00

Marjan Sarec szlovén miniszterelnök balközép pártja (LMS) átvette a vezetést Janez Jansa volt miniszterelnök jobboldali, bevándorlásellenes Szlovén Demokrata Pártjától (SDS) - derült ki a szlovén közszolgálati televízió (RTS) és a Dnevnik című napilap hétfőn közétett felméréséből.

     A 700 ember megkérdezésével múlt héten készített közvélemény-kutatás eredménye szerint a szlovén pártok támogatottsági listáján első helyen jelenleg a Sarec vezette LMS áll 18 százalékkal, ezzel a legutóbbi felmérés óta 5,2 százalékponttal nőtt a kormányfő pártjának népszerűsége. A második helyen az SDS végzett 16,9 százalékkal, őt követik a Szociáldemokraták (SD) 11,7, a Baloldal (Levica) 7,1 és konzervatív Új Szlovénia (NSI) 4,1 százalékos támogatottsággal. 
     A 4 százalékos parlamenti küszöböt nem érte el Miro Cerar volt miniszterelnök balközép pártja, a Modern Közép Párt (SMC), a balközép Szlovén Nyugdíjasok Párt (DeSUS) és Alenka Bratusek volt miniszterelnök szintén balközép irányultságú pártja (Stranka AB) - mindhárom az ötpárti, kisebbségi kormánykoalíció tagja.
    A megkérdezett szlovének 56,1 százaléka szerint a kormány jó irányba halad. A szlovén kabinetek politikája az elmúlt tíz évben egyszer sem élvezett ekkora támogatást.
    A tavaly júniusi előrehozott parlamenti választásokat az SDS nyerte meg, 25 parlamenti mandátumot szerezve, de nem tudott kormányt alakítani. Novemberben helyhatósági választásokat is tartottak az országban, amelynek eredménye hasonló volt a parlamenti választásokéhoz. A közvélemény-kutatások még az év végén is azt mutatták, hogy Jansa pártja magasan vezet a népszerűségi listákon a többi párthoz képest, nagyobb volt a támogatottsága Marjan Sarec kormányfő pártjánál is.
    Anze Logar, az ellenzéki SDS parlamenti képviselője a közszolgálati tévének úgy nyilatkozott: Jóllehet, kedvezőek a külső körülmények, a kormány semmilyen konkrét reformba nem kezdett bele. Ami pedig a médiában róla kialakult képet illeti, a "mézes heteit" éli a kabinet. "Egyetlen eddigi kormány fogadtatása sem volt ilyen kedvező" - húzta alá.