Gedeon napja van. | 2024.03.28

Tárlatvezetések, kiállítások Debrecenben

2019-01-19 11:52:00

Tárlatvezetésekkel, kiállításokkal ünneplik a magyar kultúra napját Debrecenben.

    Ünnepi esten emlékeznek a magyar kultúra napjára január 22-én este a Kölcsey Központ Nagytermében. Az eseményen egyebek mellett átadják a Debrecen Kultúrájáért Díjat, és ünnepi műsort ad a Kodály Filharmónia Debrecen.
    A Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban január 21-én a műgyűjtő Antal Péter és a kiállítás kurátora, Nagy T. Katalin tart közös tárlatvezetést a Tisztelt Németh Lajos professzor! - Az Antal-Lusztig-gyűjtemény 50 éves című tárlaton.
    A Déri Múzeumban rendhagyó tárlatvezetésre várják az érdeklődőket január 22-én.
    A másik főváros - Kossuth és Debrecen 1849 című időszaki kiállításon Korompai Balázs történész, muzeológus, a tárlat kurátora kalauzolja a látogatókat, akik egyebek mellett megtekinthetik a Szent Korona hiteles másolatát is.
    Himnuszaink címmel a diákoknak tartanak játékos ismeretterjesztő foglalkozást január 22-én a Méliusz Juhász Péter Könyvtár Benedek Elek fiókkönyvtárában. A tanulók előadást hallhatnak a magyar kultúra napjáról, Kölcsey Ferencről, a Himnuszról és a Székely Himnuszról is. A diákok saját himnusz írásával és címer készítésével is megpróbálkozhatnak.
    A Benedek Elek fiókkönyvtárban Váradi Ferenc költő, főiskolai docens mutatja be H. Kliment Kata Hirtelen halál című novellagyűjteményét január 24-én.
    A Józsai Közösségi Házban a helyi díszítőművészeti szakkör tagjainak alkotásaiból nyílik kiállítás január 21-én, az Ondódi és a Csapókerti Közösségi Házban pedig hajdúsági népzenei hagyományokat elevenít fel Bárdosi Ildikó népdalénekes január 22-én.
    Vajda Mária néprajzkutató nyitja meg a Csapókert anno című fotókiállítást, amely a városrész múltját mutatja be. A tárlat a Csapókerti Közösségi Házban január 22-től látható. A Belvárosi Közösségi Házban január 23-án Sulyok Géza festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás.
    A magyar kultúra napját 1989-tól ünnepelik annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát Szatmárcsekén.