Csongor napja van. | 2024.04.16

Fiatalok írnak drámát a Vajdaságban

2019-01-18 12:29:00

Nincs sor a halas bódénál címmel kell színdarabot írnia pénteken három fiatal szerzőnek az Újvidéki Színházban az intézmény születésnapja alkalmából rendezett vajdasági magyar drámaíróversenyen.

    A megmérettetést tizennyolc esztendeje minden év elején megrendezik az újvidéki teátrumban, ezúttal annyiban módosult a verseny, hogy kizárólag 30 év alatti szerzőket és rendezőket kértek fel. Az Újvidéki Színház egyebek mellett ezzel kapcsolódik ahhoz, hogy 2019-ben Újvidék Európa Ifjúsági Fővárosa. 
    A megírandó darab címét az újvidéki Magyar Szó című napilap aktuális számából véletlenszerűen húzták ki péntek reggel. Ez alapján kell három szerzőnek, Kocsis Árpádnak, Fehér Miklósnak és Szalai Bencének délutánig drámát írnia. 
    A darabok megszületése után három rendező - Tara Manic, Deli Szófia és Ricz Ármin- a szöveget 24 óra alatt színpadra viszi és bemutatja a vajdasági magyar színházak művészeinek, valamint az újvidéki művészeti akadémia hallgatóinak segítségével. 
    A drámaírók, a rendezők, az előadások és a színészek munkáját háromtagú szakmai zsűri véleményezi és díjazza. A testületet Oláh Tamás teatrológus, Varga Tamás színész és Hernyák György rendező alkotja. 
    Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója a versenyről korábban úgy nyilatkozott, hogy annak célja a vajdasági magyar drámairodalom fellendítése. 
    A három ősbemutatót szombat este láthatja a közönség az Újvidéki Színházban.