Andrea napja van. | 2024.04.18

Német alkancellár: a rendezetlen kiválás a lehető legrosszabb megoldás

2019-01-16 09:44:00

A brit EU-tagság megállapodás nélküli, rendezetlen felszámolása a lehető legrosszabb megoldás - figyelmeztetett Olaf Scholz német alkancellár, pénzügyminiszter hétfőn, miután a brit alsóház elutasította az EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást.

    "Ez egy keserű nap Európának" - írta a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa a Twitteren. Hozzátette: "mi felkészültünk, de egy rendezetlen Brexit valamennyi lehetőség közöl a legrosszabb, az EU-nak is, de különösen Nagy-Britanniának".
    A koalíciós társ Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer szintén a Twitteren ugyancsak azt írta, hogy a rendezetlen kiválás a legrosszabb az összes lehetőség közül.
    Német hírportálok beszámolói szerint egy berlini pártrendezvényen mondott beszédében arról is szóét, hogy van még idő a rendezetlen Brexit elhárításához, és most az a legfontosabb, hogy mindenki "őrizze meg a nyugalmát". 
    Német gazdasági érdekképviseletek a kockázatokra figyelmeztetnek. Az ipari és kereskedelmi kamarák szövetsége (DIHK) elnöke,  Eric Schweitzer közleményében kiemelte, hogy a vállalkozásoknak az eddiginél is erősebben kell összpontosítaniuk a felkészülésre, mert megállapodás nélkül "a negatív Brexit-forgatókönyvekből sajnos keserű valóság" lesz.
    Rámutatott, hogy az Egyesült Királyság Németország ötödik legnagyobb kereskedelmi partnere, a kétoldalú kereskedelmi forgalom évi 122 milliárd eurót (39 ezer milliárd forint) tesz ki.
    A német iparvállalatok szövetségének (BDI) közleménye szerint a londoni alsóház döntése miatt "veszélyes közelségbe került egy kaotikus Brexit", amely recesszióval fenyegeti a brit gazdaságot. Ezt pedig Németország is megérezné - hangsúlyozta Joachim Lang, a BDI az érdekképviselet ügyvezetője.
     A német autóipari szövetség (VDA) szerint a londoni alsóház döntése vétkes "politikai könnyelműség", amely az autóipart is veszélyezteti, mert a brit és a La Manche másik partját fekvő üzemek szorosan együttműködnek. Ezért a "rendezett és praktikus megoldások nélküli" Brexit az autóiparban is fenyegetne munkahelyeket, "különösen a brit oldalon" - húzta alá Bernhard Mattes, a VDA elnöke.
    A brit EU-tagság rendezett megszüntetésének részleteiről kötött megállapodást több mint ötszáz tárgyalási nap után, tavaly novemberben írták alá az EU-tagállamok vezetői. A brit alsóházban az egyezményre 202, a megállapodás ellen 432 képviselő szavazott, vagyis a testület 230 fős többséggel vetette el a Brexit-megállapodást. Ez a modern brit parlamentarizmus történetének legnagyobb arányú kormányzati veresége.