Csongor napja van. | 2024.04.16

A spanyol kormány sajnálatát fejezte ki a megállapodás-tervezet elutasítása miatt

2019-01-16 09:15:00

A spanyol kormány sajnálatát fejezte ki a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodás brit alsóházi elutasítása miatt a kedd esti a szavazást követően.

    "A megállapodás a lehető legjobb, egy nem rendezett kilépés az EU számára negatív, az Egyesült Királyság számára katasztrófa lenne" - fogalmazott Pedro Sánchez miniszterelnök Twitteren közzétett üzenetében.
    Mint írta, Spanyolország erre az esetre készenléti intézkedéseken dolgozik, prioritásként kezelve az állampolgárok jogait.
    "Természetesen nagyon rossz hír, de szembe kell nézni vele" - nyilatkozta Josep Borrell spanyol külügyminiszter újságíróknak egy madridi gazdasági rendezvényen.
    A politikus szerint a negatív eredményre lehetett számítani, de arra nem, hogy ilyen nagy lesz a különbség az elutasító és a támogató voksok között.
    Hozzátette: a brit kormányfőnek három napja van, hogy bemutassa "a B-tervet". A képviselők álláspontja szerinte "elég világos", mivel több mint a kétszer annyian utasították el a javaslatot, mint ahányan támogatták, annak ellenére, hogy ismerik a lehetőségeket és a figyelmeztetéseket.    
    A spanyol kormány múlt pénteken jelentette be, hogy készenléti tervet dolgoz ki arra az esetre, ha Nagy-Britannia végül megállapodás nélkül távozik az Európai Unióból. 
    A várhatóan februárban kormány elé kerülő intézkedéscsomag két fő célja, hogy védje az állampolgárok érdekeit és fenntartsa a kereskedelmi folyamatokat. 
    Előbbivel kapcsolatban például elhangzott, hogy rendelet készül a Spanyolországban élő brit állampolgárok társadalombiztosítási jogosultságának, egészségügyi ellátásának, végzettségeik, titulusaik elismerésének garantálásáról. 
    A kormány emellett hétfőtől elindított egy információs weboldalt is, amelyen a Brexittel kapcsolatos kérdésekről lehet tájékozódni.