Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az olasz Öt Csillag Mozgalom a britek akaratának tiszteletben tartását szorgalmazza 

2019-01-16 08:59:00

A brit polgárok akaratának tiszteletben tartását szorgalmazta az Öt Csillah Mozgalom (M5S) olasz kormánypárt, miután kedd este a brit törvényhozás alsóháza elutasította az Egyesült Királyság európai uniós tagsága megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást. Eközben Matteo Renzi volt olasz kormányfő kijelentette:  a Brexit nehézségei azt bizonyítják, hogy nem éri meg kilépni az EU-ból. 

    Ettore Lichere az M5S politikusa, a római szenátus külügyi bizottságának elnöke úgy nyilatkozott, a brittek a 2016-os referendummal a Brexit mellett döntöttek és a "népakaratot" tiszteletben kell tartani. 
    Matteo Renzi a balközép Demokrata Párt (PD) politikusa, volt olasz kormányfő közösségi oldalára azt írta, a "Brexit katasztrófa és senki sem tudja, hogyan lábaljon ki belőle". Renzi hozzátette: "nem éri meg kilépni az EU-ból (..) eddig az Egyesült Királyság szárnyalt, most az összeomlás jeleit mutatja". 
    Osvaldo Napoli a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) politikusa, az olasz parlament külügyi bizottsága tagja szerint a brit alsóház mostani döntése kihat az európai parlamenti szavazásra is, hiszen addig nehezen lehet új Brexit-megállapodást kidolgozni. .