Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szendrey Júlia-konferencia az OSZK-ban

2019-01-15 15:26:49

Szendrey Júliáról szóló szakmai konferenciával, a Corvina könyvtár budai műhelye című kiállításhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetéssel, a Himnusz, valamint a hozzá tartozó Erkel-kotta kiállításával ünnepli a magyar kultúra napját az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) január 22-én, kedden.

    A Szendrey Júlia-konferencián irodalom- és művelődéstörténészek különböző szempontok szerint mutatják be Petőfi Sándor feleségének életművét, életszerepeit és kapcsolati hálóját - olvasható a nemzeti könyvtár keddi közleményében, amely kitér arra is: a Manuscriptoriumban egész nap látható lesz a Himnusz kézirata és a szöveget megzenésítő Erkel-kotta, valamint a könyvtár titkait bemutató sétát is szerveznek a közönség számára.
    A Corvina-tárlatot a magyar kultúra napján két különleges - A kódexek titkai, valamint A reneszánsz hatalma és a hatalom művészete című - tárlatvezetéssel lehet megtekinteni, majd Reneszánsz hétköznapok Mátyás udvarában címmel rendeznek beszélgetést Buzás Gergely, a Visegrádi Mátyás Király Múzeum igazgatója; Láng Benedek tudománytörténész, Kovács Gábor zenetörténész és Zsoldos Endre csillagászattörténész részvételével.
    Ugyancsak január 22-én mutatják be Tokaji Nagy Erzsébet és Szádeczky-Kardoss Zsófia Szabó Zoltán-monográfiáját, amelyet az OSZK Kiadó és a Kortárs Kiadó jelentetett meg. A két szerzővel A. Szabó Magda beszélget a könyvbemutatón - derül ki a közleményből.
    A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz kéziratát.