Auguszta napja van. | 2024.03.29

Több svéd párt attól tart, egy rendkívüli választáson nem kerülnének be a parlamentbe

2019-01-12 14:20:00

Több svéd párt attól tart, hogy ha rendkívüli választásokat tartanának az országban, akkor nem kerülnének be a parlamentbe - mondta Flamm László Svédország-szakértő szombat reggel az M1 aktuális csatornán.

    A szakértő kifejtette, a választási iroda ajánlása szerint tavasszal lehetne egy rendkívüli választást tartani, amely megoldhatná a svéd belpolitikai válságot.
    Ugyanakkor a felmérések szerint a parlament nyolc pártja közül kettő be sem kerülne egy új voksolás után - tette hozzá.
    A jelenleg kisebbségi kormányzást folytató szociáldemokraták ismét 30 százalékos támogatottság fölé emelkedtek, s a radikális bevándorlásellenes demokraták is erősödtek, őket 19-20 százalékra teszik - mondta a felméréseket ismertetve.
    Svédországban szeptember 9-én tartottak parlamenti választást, amelynek nyomán patthelyzet alakult ki. Elképzelhető, hogy új választást kell kiírni, mert a svéd parlament sem Stefan Löfven ügyvivő szociáldemokrata miniszterelnöknek, sem ellenzéki kihívójának, Ulf Kristerssonnak, a jobbközép blokk vezetőjének nem szavazott bizalmat. A törvényhozás január 16-án fog harmadszor szavazni a miniszterelnök személyéről.