László napja van. | 2019.06.27 | MNB középárfolyam:

Bolton: az amerikai-török tárgyalások a jövő héten folytatódnak

2019-01-11 16:11:39

Az amerikai-török katonai tárgyalások a jövő héten folytatódnak - jelentette be John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó pénteken egy rádióinterjúban. 

    A tárgyalásokon elsősorban a kurdokról és Szíriáról lesz szó - mondta Bolton. 
    A nemzetbiztonsági tanácsadó úgy fogalmazott: Donald Trump elnök és Mike Pompeo külügyminiszter egyaránt tisztában van azzal, hogy Törökország elkötelezett abban, hogy ne okozzon kárt a kurdoknak, akik - Bolton szavai szerint - "együtt harcoltak velünk az Iszlám Állam terrorszervezet ellen". 
    Bolton leszögezte: a megbeszéléseken az amerikai tárgyalópartnerek célja az, hogy biztosítékokat kapjanak a szíriai csapatkivonás megnyugtató lebonyolítására. "Reméljük, hogy mindkét fél számára elfogadható eredményekre jutunk" - hangoztatta. 
    Hangsúlyozta azt is: Washington fontosnak tartja, hogy elejét vegyék a szíriai helyzet romlásának. 
    John Bolton kedden Ankarában tárgyalt, előtte azonban Jeruzsálemben azt mondta, hogy Törökország Szíriában a kurdokat veszi célba. A török felet felháborította a kijelentés, Recep Tayyip Erdogan török elnök a legalávalóbb, legbecstelenebb és legrondább rágalomnak minősítette Bolton szavait. Bolton követelte, hogy Ankara vállaljon kötelezettséget Washington kurd szövetségeseinek a biztonságáért.

 Képújság
Fotópályázat
Legfrissebb híreink