Gedeon napja van. | 2024.03.28

Időjárás-jelentés

2019-01-11 18:30:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    Az Atlanti-óceán feletti középponttal anticiklon helyezkedik el, területén általában sok a felhő, kiterjedtebb derült területek csupán Délnyugat-Európában és a Földközi-tenger középső medencéjében vannak. Kontinensünk többi részén ciklonok és frontjaik alakítják az időjárást: többnyire erősen felhős vagy borult az ég, és többfelé hullik csapadék: általában havazás, de nyugatabbra havas eső, eső is előfordul, Görögországban pedig intenzív zivatarok is kialakulnak.
    Európa keleti, északkeleti felén fagyos, téli az idő, a Kelet-Európai síkságon napközben is -5 fok alatt marad a hőmérséklet, sőt, az Ural előterében a -15 fokot sem éri el a csúcsérték. Ezzel szemben az Ibériai-félsziget déli partvidékén és Görögországban 15 fok fölé melegszik fel a levegő. Szombat estig a Kárpát-medencébe nagy nedvességtartamú, kissé enyhébb levegő áramlik, ezért beborul az ég, és többfelé várható havazás.

    Várható időjárás az ország területén szombat estig:
    ---------------------------------------------------

    Éjszaka északnyugat felől beborul az ég, és egyre többfelé várható havazás, hajnalban északnyugaton havas eső, eső is eshet, nyugaton néhol ónos eső sem kizárt. Szombaton jellemzően erősen felhős vagy borult lesz az ég, csupán átmeneti szakadozások lehetnek a felhőzetben.
    Keleten, északkeleten többfelé, másutt egyre kevesebb helyen számíthatunk havazásra, főként a Dunántúlon havas eső is lehet. Fokozatosan mérséklődik a légmozgás, majd éjszaka és szombaton többfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon helyenként meg is erősödik a nyugati szél. 
    A legalacsonyabb hőmérséklet az éjszaka első felében áll be, általában -2 és -10 fok között, a kezdetben derült, szélcsendes, hóval borított területeken helyenként -10 fok alatt alakul. 
    A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton többnyire -4 és +5 fok között várható, az alacsonyabb értékekre északkeleten számíthatunk.