Tivadar napja van. | 2024.04.20

Amerikában a várakozásokkal összhangban alakult az infláció decemberben

2019-01-11 17:30:00

Az elemzői várakozásokkal megegyezően emelkedtek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban decemberben: az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala pénteken közölte, hogy éves összevetésben 1,9 százalék volt az infláció.

    Elemzők is 1,9 százalékot vártak a novemberben mért 2,2 százalék után.
    Havi összehasonlításban 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak decemberben, míg az előző hónapban stagnáltak.
    Az erősen ingadozó élelmiszer- és energiaárak kiszűrésével számított maginfláció decemberben havi összevetésben 0,2 százalékkal nőtt, csakúgy mint novemberben. Éves szinten 2,2 százalékon állt a maginfláció, nem változott értéke a novemberi 2,2 százalékhoz képest. A tényadatok összhangban állnak a várakozásokkal.
    Éves összevetésben az élelmiszerek ára 1,6 százalékkal emelkedett, míg az energiáé 0,3 százalékkal csökkent, utóbbi kategórián belül az üzemanyagok ára 2,1 százalékkal esett. Havi összehasonlításban az élelmiszerek 0,4 százalékkal drágultak, míg az energiaárak 3,5 százalékkal csökkentek.
    A friss inflációs adatok azt mutatják, hogy a gazdaság erős teljesítménye még nem keltett széles körben inflációs nyomást. Ez nagyobb mozgásteret tesz lehetővé az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve-nek a kamatemelési döntésekben.
    Jerome Powell Fed-elnök csütörtökön úgy fogalmazott, hogy a Fed "türelmes" lehet idén a kamatemeléseket illetően.
    A Fed decemberben 25 bázisponttal, 2,25-2,50 százalékra emelte az irányadó kamatsávot. Az ülés hét közepén ismertetett jegyzőkönyve szerint azonban "néhányan" a kamatemelés ellen szóltak.
    Elemzők arra számítanak, hogy a Fed lassíthatja vagy leállíthatja a monetáris szigorítást a következő hónapokban.