Gedeon napja van. | 2024.03.28

A kurd milícia elleni török hadművelet nem függ az amerikai csapatkivonástól

2019-01-10 17:45:00

Nem függ a Szíriában kilátásba helyezett amerikai csapatkivonástól a tervezett török hadművelet a Washington támogatta kurd milícia ellen - mondta a török külügyminiszter csütörtökön az NTV török hírtelevíziónak adott interjújában.

    Mevlüt Cavusoglu emlékeztetett arra: Donald Trump amerikai elnök decemberben azután jelentette be, hogy kivonja Szíriából a mintegy 2000 ott állomásozó amerikai katonát, miután Törökország közölte, hogy hamarosan katonai beavatkozást indít Északkelet-Szíriában. A területet az Ankara által terrorszervezetnek tartott Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milícia tartja ellenőrzése alatt.
    A török külügyminiszter úgy vélte, hogy az amerikai biztonsági szervek próbálják eltántorítani Trumpot a döntésétől attól tartva, nehogy katonáik távozása után a törökök lemészárolják a szíriai kurdokat. Cavusoglu ismét leszögezte, hogy az YPG nem egy és ugyanaz a szíriai kurdok népcsoportjával. Az YPG arabok által lakott területeket is fennhatósága alatt tart - emlékeztetett, figyelmeztetve egyúttal, hogy ha nagyon elhúzódik az amerikai csapatkivonás, Törökország nemzetbiztonsági érdekből "a tettek mezejére lép". Ankara fenyegetésként tekint az YPG-re, ugyanis a Délkelet-Törökországban évtizedek óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szeparatistáival szövetséges terrorszervezetnek tartja.
    Cavusoglu jelezte: a nap folyamán telefonbeszélgetést tervez amerikai hivatali kollégájával, Mike Pompeóval.
    Kedden Ankarában tárgyalt az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, John Bolton. Két nappal azután, hogy Jeruzsálemben kijelentette: Törökország Szíriában a kurdokat veszi célba. Bolton egyúttal azt követelte, hogy Ankara vállaljon kötelezettséget Washington kurd szövetségeseinek a biztonságáért.
    A török felet felháborította a kijelentés, Recep Tayyip Erdogan török elnök a legalávalóbb, legbecstelenebb és legrondább rágalomnak minősítette Bolton szavait, Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő pedig már közvetlenül a keddi tárgyalás után azt hangoztatta, hogy Törökország nem kér engedélyt senkitől egy újabb szíriai hadművelethez az YPG ellen.
    Cavusoglu csütörtöki interjújában az orosz Sz-400-as légvédelmi rakéták beszerzésének kérdésére is kitért. Az ügy miatt Washington különösen neheztel Ankarára. A török külügyminiszter rámutatott: Ankara az Sz-400-asok megvásárlásáról szóló szerződést már megkötötte Moszkvával. Cavusoglu hozzátette ugyanakkor: Törökország az Egyesült Államokkal is meg tudna állapodni az amerikai Patriot rakétarendszer beszerzéséről, amennyiben Washington nem kényszeríti arra Ankarát, hogy elálljon az Sz-400-asoktól.