Emma napja van. | 2024.04.19

Időjárás-jelentés

2019-01-07 17:40:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    Nagy-Britannia déli felének és Délnyugat-Európának az időjárását anticiklon határozza meg. A magasnyomású légköri képződmény nagy része fölött alacsonyszintű rétegfelhőzet húzódik, de a Pireneusi-félsziget területén derült vagy kissé felhős az ég. A csúcshőmérséklet a felhős tájakon az előző napihoz hasonlóan alakul, általában 4 és 10 fok között, míg Spanyolország déli részén néhol 18, 19 fokig is felmelegszik a levegő. 
    Kontinensünk északnyugati részén ciklon örvénylik. Frontjainak hatására Izlandon az előző napok enyhe időjárása lassan véget ér, már a sziget keleti tájain is a korábbi 15 fokos csúcsérték helyett 8 fokot mérnek. A ciklon melegfrontja elérte a Brit-szigetek északi részét, és felhős, helyenként esős időt okoz. 
    Európa keleti része fölött többnyire erősen felhős az idő, és több helyen is előfordul havazás. A Kárpát-medencét hétfő este melegfront éri el, amelynek hatására kedden túlnyomóan borult időre számíthatunk, sokfelé csapadékkal.

    Várható időjárás az ország területén kedd estig:
    ------------------------------------------------
    Hétfőn általában derült vagy gyengén felhős idő várható, de a Nyugat-Dunántúlon erősen felhős körzetek is előfordulhatnak, ott hószállingózás, kisebb havazás is lehet. Estétől nyugat felől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és kedden már többnyire erősen felhős vagy borult időre számíthatunk. Egyre többfelé várható havazás, amely elsősorban a Dunántúlon, majd a Duna-Tisza közének nyugati tájain is átválthat havas esőbe, esőbe, néhol átmeneti ónos eső sem kizárt. Kedden élénk, néhol erős lökések kísérik a déli, délnyugati szelet, amely az Alföldön időnként a havat is hordhatja.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és -10 fok között alakul, de a derült, havas területeken -15 fok körülire is lehűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden -6 és +3 fok között valószínű, nyugaton lesz enyhébb az idő.