Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2019-01-05 17:55:50

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    A Brit-szigetek fölött már napok óta anticiklon figyelhető meg, nincs ez másként most se. Emiatt kontinensünk nyugati államaiban jobbára napos, csapadékmentes az idő. A briteknél hűvös van, London környékén például csak 2, 4 fok körül alakul a maximum, de az anticiklon keleti peremén tapasztalható délnyugati áramlás hatására Norvégia déli részein 8, 11 fokot is mérnek. A Skandináv-félsziget fölött ugyanis ciklon örvénylik, ennek melegfrontja egészen a Kárpát-medencéig lenyúlik, és okoz többfelé havazást, illetve helyenként havas esőt, ónos esőt is. Emellett ugyancsak ciklon örvénylik a Fekete-tenger felett, így ott is többfelé havazik. Vasárnap estig a Kárpát-medence felett átvonul az említett melegfront, ezt követően hátoldali helyzetre, és feltámadó északi szélre készülhetünk.

    Várható időjárás az ország területén vasárnap estig:
    ----------------------------------------------------
    Szombaton még túlnyomóan borult idő lesz, és sokfelé valószínű havazás. A Dunántúl nyugati és északi részein, valamint a főváros környékén délután azonban már havas eső, eső is lehet. Éjszaka szakadozottá válik a felhőzet, és észak felől gyorsan megszűnik a csapadék, ugyanakkor a vége az esti órákban az ország középső harmadában kis eséllyel átválthat néhol ónos esőre is. Vasárnap felhős égre, rövidebb napos időszakokra számíthatunk. Számottevő csapadék már nem lesz, de helyenként gyenge havazás, hózápor esetleg kialakulhat. Szombaton délutánig a délnyugati, majd az északnyugatira, északira forduló szelet nagy területen kísérik erős széllökések, de hajnaltól a Dunántúlon viharos széllökések is lesznek. Emiatt vasárnap a Dunántúli-középhegység mellett a keleti megyékben is lehet hófúvás.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -4 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap +3 és -3 fok között alakul, keleten az alacsonyabb értékekkel. Sőt, ott lesznek helyek ahol a reggeli, délelőtti órákban áll be a maximum, ezt követően hűlni fog.