Auguszta napja van. | 2024.03.29

Budapesten elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát

2018-12-20 07:59:19

Elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten Tarlós István főpolgármester, miután a szálló por légszennyezettségi szintje december 18-án nyolc, 19-én hat mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket - közölte a Főpolgármesteri Hivatal csütörtökre virradó éjszaka az MTI-vel.

    Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint csütörtökön bizonytalan - várhatóan kis - mértékben ugyan, de javulás várható. Pénteken eleinte még nem lesz áttörő változás, de a légmozgás élénkül - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.
    A fővárosi önkormányzat a további romlás elkerülése érdekében azt kérte, hogy elsősorban a kertvárosi peremkerületekben lehetőség szerint mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, továbbá lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, részesítsék előnyben a közösségi közlekedést.
    Kérték továbbá, hogy az egyéni gépjárműhasználatot különösen a legszennyezőbb - a 0-4, és a 7-8 környezetvédelmi osztályba sorolt - gépjárművek, valamint a belső égésű motorral hajtott segédmotoros kerékpárok üzembentartói kerüljék.
    A közleményben felhívták a figyelmet arra is, hogy a módosult szmogriadó rendelet szerint súlyosabb esetben, ha a riasztási fokozatot is el kellene rendelni, akkor a korábbi forgalomkorlátozási szabályok (a 0-4 környezetvédelmi osztályú gépjárművek forgalmának tilalma) kiegészültek a belső égésű motorral hajtott, rendszámtábla nélküli segédmotoros kerékpárok tilalmával.
    Továbbá az "élelmiszer-áruszállító gépjárművek célforgalma" csak 6 órától 10 óráig lesz megengedett, tehát a forgalomkorlátozott napokon délelőtt 10 óra után ez a tevékenység már nem lesz végezhető.
    A szigorítás október 1-jei hatályba lépéstől már a 7-es és 8-as környezetvédelmi osztályú gépjárművek forgalmának tilalmára is fel kell készülni - írták.
    A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek) csoportjaira. Nekik nem javasolt a szabadban való tartózkodás.