Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ombudsman: módosításra szorul a környezetvédelmi törvény egy pontja

2018-12-13 18:44:00

Az alapvető jogok biztosa és a jövő nemzedékek szószólója szorgalmazza a környezetvédelmi törvény azon pontjának módosítását, amely lehetővé teszi a települési önkormányzatoknak, hogy rendeletekkel eltérjenek a zöldhulladék égetésére vonatkozó szabályoktól.

    Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta, a kezdeményezést arra alapozták, hogy a huszonhárom éve elfogadott törvénypont ellentmond a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás 2015. január 1-től hatályos szabályozásának, amely pontosan meghatározza az ingatlanhasználók zöldhulladékkal kapcsolatos jogait és kötelezettségeit.
    Székely László ombudsman és Bándi Gyula szószóló a háztartási zöldhulladék - avar és kerti hulladék - égetésére vonatkozó szabályok önkormányzati rendelettel történő megállapításáról szóló korábbi jelentés utóvizsgálatának beszámolójában tett javaslatot a módosításra.
    Rámutattak: a módosítandó jogszabály lehetővé teszi a települési önkormányzatoknak, hogy helyi rendeletben szabályozzák a zöldhulladék égetésének feltételeit, miközben a levegő védelméről szóló jogszabály általánosan megtiltja a hulladékégetést.
    A jelentés arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzatok nem hozhatnak olyan rendelkezést, amely a jogszabályokban foglaltaknál kevésbé szigorú környezeti előírást tartalmaz.
    A zöldhulladék égetésénél keletkezett szennyezőanyagok a hatásterületén élők számára közvetlen egészségügyi kockázatot jelentenek - hangsúlyozták.
    Kitértek arra is, hogy a jogszabály szerint nem világos, az ingatlanhasználók miként, milyen megkülönböztetés alapján dönthetnek a zöldhulladék elégetéséről vagy a hulladékgazdálkodóhoz eljuttatásáról.
    A jelentés szerint a szabályozás ellentmondásai sértik az alaptörvényben biztosított egészséges környezethez való jogot és az Alkotmánybíróság több határozatában kimondott visszalépés tilalmába ütköznek.
    Közölték, Székely László és Bándi Gyula javasolta a környezetügyért felelős agrárminiszternek, hogy kezdeményezze a rendelkezés hatályon kívül helyezését.