Auguszta napja van. | 2024.03.29

Salvini az EU Izraellel szembeni politikáját ostorozta Jeruzsálemben

2018-12-12 13:58:00

Az Európai Unió Izraellel szembeni elfogult politikáját ostorozta Jeruzsálemben Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter, akit Benjámin Netanjahu miniszterelnök Izrael nagy barátjának nevezett - jelentette a helyi média szerdán.

    Netanjahu jeruzsálemi miniszterelnöki hivatalában fogadta az olasz Izrael-barát politikust. A kormányfő emlékeztetett arra, hogy a Libanon déli részén állomásozó ENSZ békefenntartó erők, az UNIFIL élén jelenleg olasz parancsnok áll. Ezért arra kérte az olasz belügyminisztert, hogy a UNIFIL csapatai játsszanak meghatározóbb szerepet a libanoni síita Hezbollah milíciájának megfékezésében.     "Aki békét akar, annak támogatnia kell Izraelt" - hangoztatta előző napi sajtótájékoztatóján az olasz jobboldali politikus, akinek szavait idézte szerdán a The Times of Israel című angol nyelvű honlap. Salvini hozzátette, hogy az EU az utóbbi években teljesen kiegyensúlyozatlan politikát folytat, "elítélte és szankcionálta Izraelt jobbról és ballról, bármilyen lépést is tett".     Az olasz politikus kedden érkezett Izraelbe, ahol ellátogatott a Jeruzsálem óvárosában lévő Siratófalhoz, a Jad Vasem holokauszt-emlékmúzeumba, és szerda délelőtt találkozott Benjámin Netanjahuval. 
    Kedden megbeszélést folytatott Gilád Erdán belbiztonsági miniszterrel is, akivel az EU és az ENSZ Izrael-ellenes határozatait vitatta meg. Első útja Izraelben a libanoni határra vezetett, ahol megtekintette a Hezbollah egyik alagútját, amelyre a minap bukkantak rá izraeli katonák.       Izraeli útja előtt Matteo Salvini találkozót kért Reuven Rivlin államelnöktől is, de ő egyéb elfoglaltságaira hivatkozva nem fogadta az olasz politikust.