Auguszta napja van. | 2024.03.29

Átadták a Szegedi Tudós Akadémia képzési központját

2018-12-07 16:08:00

A biológiai kutatások alapjaival ismerkedhetnek meg a Szegedi Tudósakadémia (SZTA) programjában résztvevő gimnazisták a szervezet új országos középiskolai képzési központjában, amelyet pénteken adtak át a Tisza-parti városban.

    Hegyi Péter, az SZTA programigazgatója elmondta, a nemzetközileg is egyedülálló oktatási és tehetséggondozó kezdeményezés célja kiválasztani és képezni azokat a fiatal tehetségeket, akik tovább erősíthetik Magyarország tudományos hírnevét. Hozzátette: a másik fő célkitűzés, hogy a tehetségeket továbbkísérjék egészen a posztdoktori időszakig.
    A programhoz már az ország 123 gimnáziuma csatlakozott több mint ezer diákkal. A természettudományos oktatásban országosan és nemzetközi szinten is sikereket elérő Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban kialakított képzési központban gyakorlati foglalkozásokat tartanak a 11. és 12. évfolyamosoknak. A kétéves képzés alatt a laboratóriumokban a fiatalok megismerkedhetnek a biológiai kutatási módszerek alapjaival.
    A központ - amelyben a kísérletek típusától függően 30-60 diák dolgozhat egy időben - felszereltsége megegyezik a hasonló egyetemi laboratóriumokéval.
    A szegedi országos középiskolai képzési központ - amelyhez hasonló működik a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnáziumban is - létrehozását a kormány 150 millió forintos támogatása tette lehetővé - mondta Hegyi Péter.
    Varró András, a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány kuratóriumának elnöke azt mondta, hogy a központ kialakítása nagyon fontos lépés a tehetséggondozó program infrastruktúrájának megteremtésében. A következő az a kollégium és képzési központ lesz, amelyet várhatóan 2020 tavaszán nyitnak meg Szeged belvárosában.