Auguszta napja van. | 2024.03.29

Pályázat indul képzőközpont létesítésére a közlekedési ágazatban

2018-12-06 09:10:00

Hárommilliárd forintos keretösszeggel megjelent az Ágazati Képző Központ kialakítása a közlekedési ágazatban című kiemelt pályázati felhívás a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében - jelentette be Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár csütörtökön.

    Az MTI tájékoztatására ismertette: a program a gazdálkodó szervezetek képzési igényeinek megfelelő ágazati képzőközpont kialakítását támogatja a közlekedési szektor sajátosságainak figyelembevételével oly módon, hogy a kialakított rendszer mintául szolgáljon egyéb ágazatok képzőközpontjainak kialakításához, és a kifejlesztett eszközök, rendszerek további képzőközpontokban is hasznosíthatóak legyenek.
    A képzőközpont létrehozását indokolja, hogy a közlekedési ágazaton belül a gyakorlati képzéshez szükséges eszközök ára meghaladja a képző intézmények pénzügyi lehetőségeit, ami nehézkessé teszi a képzésszervezést, és hosszú átfutási időket eredményez a munkaerőpiaci igény felmerülése és az arra adott válaszok között. 
    A képzési központban a közlekedési ágazatban működő vállalkozások, felnőttképzési és szakképzési intézmények vehetik igénybe a csúcstechnológiás, gyakorlati oktatást szolgáló eszközöket, köztük szimulációs eszközöket. Az új képzési infrastruktúra hozzájárul ahhoz is, hogy a közlekedési ágazathoz tartozó iskolarendszerű szakképzésben tanulók képzésük során magas technológiai szintet képviselő eszközök használatát ismerjék meg - tette hozzá az államtitkár.
    A támogatható tevékenységek között szerepel a módszertani, rendszerfejlesztési tevékenységek, új képzési programok  kialakítása és megvalósítása, valamint az infrastrukturális háttér kialakítása - ismertette Rákossy Balázs.
    A felhívásra a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal mint konzorciumvezető a konzorciumi tag KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft.-vel együttesen nyújthat be támogatási igényt, várhatóan 2018. december 12-étől.