Emma napja van. | 2024.04.19

Előzetes letartóztatásba helyezik a lengyel bankfelügyelet volt elnökét

2018-11-29 09:30:00

Két hónapos előzetes letartóztatásba helyezik a lengyel bankfelügyelet (KNF) két héttel ezelőtt lemondott, korrupcióval gyanúsított elnökét, Marek Ch.-t - döntött az illetékes katowicei bíróság csütörtökre virradó éjjel.

    A KNF volt elnökét kedden idézték be a katowicei ügyészségre. Letartóztatása idején az ügyészség folytatja a rendelkezésére álló bizonyítékok ellenőrzését, és megvizsgálja a gyanúsított vallomását is. Marek Ch. kimerítő vallomást tett, de nem ismerte el bűnösségét. Ügyvédei fellebbezést jelentettek be a bírósági döntés ellen.
    A gyanú szerint Marek Ch. idén tavasszal a hatodik legnagyobb lengyelországi pénzintézet, a Getin Noble Bank (GNB) tulajdonosának, Leszek Czarneckinek - az utóbbi által rögzített, és az ügyészségnek átadott beszélgetés során - a KNF "jóindulatú hozzáállását" ígérte a nehézségekkel küszködő, átalakítás előtt álló banknak annak fejében, hogy a GNB egy, Marek Ch. által ajánlott jogászt alkalmaz.
    A lengyel ügyészség szerdai közleménye szerint a KNF volt elnökének minden olyan lépéstől tartózkodnia kellett volna, amely megingathatja a bankfelügyelet iránti bizalmat. A gyanú szerint "egy másik személy anyagi haszonszerzése" érdekében Marek Ch. túllépte hatáskörét. Ha bűnösnek találják, tíz évig terjedő börtönbüntetés szabható ki.
    Mateusz Morawiecki kormányfő október 13-án fogadta el Marek Ch. lemondását, a Gazeta Wyborcza című lengyel napilap aznap közölte a GNB tulajdonosa által átadott hangfelvétel részleteit.