Auguszta napja van. | 2024.03.29

Sérülnek az európai értékek

2018-11-27 09:25:00

Amikor a bevándorlás kérdésében képviselt eltérő véleménye miatt bújtatott politikai eljárást folytatnak Magyarország ellen, akkor sérülnek az Európai Unió által vallott európai értékek - jelentette ki Varga Judit államtitkár Brüsszelben, az MTI-nek telefonon nyilatkozva hétfőn.

A Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára az Európai Bizottság negyedik, a demokrácia alapelemeiről, az európaiakat összekötő demokratikus értékekről és a jelenlegi kihívásokról szóló Alapjogi Kollokviumának ülését követően hangsúlyozta, nem járul hozzá az Európai Unió sikerességéhez az, hogy ha valamelyik tagállam a fősodortól eltérő véleményt fogalmaz meg, rögtön olyan súlyos vádakkal illetik, mint a nacionalizmus, vagy a populizmus.

Véleménye szerint számon kérhető a liberális Európán, hogy miért nem hallgatja meg és miért nem fogadja el az eltérő véleményeket. 

Az ilyen jellegű esetek között legkiemelkedőbb a migrációhoz való eltérő viszonyulás, amely esetében "nem nevezhető demokratikusnak a másként gondolkodók lejáratása" - húzta alá.

Magyarország tisztességes eljárást, az eltérő vélemények tiszteletben tartást várja el, ugyanis olyan Európát kíván, amelyben erős nemzetek egymással kölcsönösen, szorosan együttműködnek, és egymás véleményét elismerik - emelte ki.

Varga Judit hangsúlyozta: Magyarország véleménye az, hogy egy demokráciában a legfontosabb tényező a hitelesség. Az, ha a politikai döntéseket a választók akaratával összhangban hozzák meg. A magyar kormány évek óta ebben a szellemben cselekszik, aminek legjobb példája, hogy a nemzeti konzultációk során a legfontosabb és legérzékenyebb kérdésekről rendszeresen kikéri az emberek véleményét. Magyarország azt ajánlja, hogy a döntéseket a választók akaratához igazítva hozzák meg - emelte ki.

Tájékoztatatása szerint az ülésen arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország problémának látja, hogy Európa bizonyos részein megszűnt a kapcsolat, megnőtt távolság a politikai elit és a szavazók között.

"A politikai elit elszakadt a valóságtól, ezért a döntések nincsenek összhangban, azok nem tükrözik az emberek véleményét. Fontos, hogy ezen javítsunk" - fogalmazott az államtitkár.