Olga napja van. | 2021.07.27 | MNB középárfolyam:

Projektzárás a Borsodsziráki Bartók Béla Általános Iskolában

2018-11-23 11:49:24

Korábban beszámoltunk arról, hogy 1,8 milliárd forintból tíz, többségében kisiskolák újultak meg Borsod megyében a négyes számú országgyűlési választókerületben. Borsod-Abaúj-Zemplén megye sajátossága az eltérő fejlettségű, aprófalvas településszerkezet. A gyermeklétszám csökkenése ellenére, az önkormányzatok ragaszkodnak az iskoláikhoz annak ellenére, hogy számos oktatási intézmény infrastrukturális felújításra szorult.

Az EFOP 4.1.3 fejlesztések célja pontosan az volt, hogy a korszerű oktatás – nevelés feltételeit biztosító iskolák ne csak a nagyvárosi családoknak, hanem a hátrányos helyzetű térségekben, kisebb városokban, településeken lakók számára is elérhető legyen, biztosítva az ott élő kisdiákok részére az esélyegyenlőséget.
Országos szinten, az EFOP 4.1.3 programban 29,42 milliárd forintnyi forrás biztosította az elmaradott infrastrukturális állapotú iskolák fejlesztését.

A pályázati felhívás megjelenése után, a Kazincbarcikai Tankerületi Központban is elindult az önkormányzatok és az iskolák vezetőivel az egyeztetések, a konzultációk, az igények felmérése, a tervezés, majd a pályázat benyújtása. 


A sikeres pályázati értesítések követően, a közbeszerzési eljárások lebonyolítása után, a kivitelezés gondos tervezésével, szűk határidőn belül a kivitelezők elvégezték az épületek megújítását. A kivitelezés precíz megtervezésével a munkákat a nyári szünetben végezték el, így nem volt fennakadás a szeptemberi iskolakezdésben.

A projekt megvalósításának minden fontosabb mozzanata nagy nyilvánosságot kapott. A Kazincbarcikai Tankerületi Központ és a projekt vezetői mellett a számos rendezvényen részt vett a térség országgyűlési képviselője, Demeter Zoltán.

 

November huszonegyedikén a Borsodsziráki Bartók Béla Általános IskolábanSzékelyné Varga Mária tankerületi igazgató vezetésével a tantestület tagjai, a település polgármestere kerekasztal beszélgetéssel egybekötve megtartották a projekt zárórendezvényét. A települése polgármestere köszönetét fejezte ki a fejlesztésekért, kiemelve az országgyűlési képviselő, és a Kazincbarcika Tankerületi Központ szerepét. A pedagógusok elmondták, hogy a megvalósult felújítások mit jelentenek az intézmények életében, hogyan fogják segíteni a munkájukat.

A pályázat azonosítója EFOP-4.1.3-17-2017-00256. 
Elnyert forrás 35 834 232  forint. Kivitelező Borsodszer Kft.

A projektnek köszönhetően megvalósult a nevelési - oktatási tevékenység megvalósításához használt termek, és azok elérését szolgáló folyosó, közlekedő felújítása, a nyelvoktatáshoz szükséges tanterem korszerűsítése. A projekt keretein belül kialakításra került az iskola udvarán egy biciklitároló, a kerítés és az udvar felújítása.