Gedeon napja van. | 2024.03.28

Projektzárás a Szendrőládi Általános Iskolában

2018-11-23 08:45:00

Korábban beszámoltunk arról, hogy 1,8 milliárd forintból tíz, többségében kisiskolák újultak meg Borsod megyében a négyes számú országgyűlési választókerületben. Borsod-Abaúj-Zemplén megye sajátossága az eltérő fejlettségű, aprófalvas településszerkezet. A gyermeklétszám csökkenése ellenére, az önkormányzatok ragaszkodnak az iskoláikhoz annak ellenére, hogy számos oktatási intézmény infrastrukturális felújításra szorult.

Az EFOP 4.1.3 fejlesztések célja pontosan az volt, hogy a korszerű oktatás – nevelés feltételeit biztosító iskolák ne csak a nagyvárosi családoknak, hanem a hátrányos helyzetű térségekben, kisebb városokban, településeken lakók számára is elérhető legyen, biztosítva az ott élő kisdiákok részére az esélyegyenlőséget.
Országos szinten, az EFOP 4.1.3 programban 29,42 milliárd forintnyi forrás biztosította az elmaradott infrastrukturális állapotú iskolák fejlesztését.

A pályázati felhívás megjelenése után, a Kazincbarcikai Tankerületi Központban is elindult az önkormányzatok és az iskolák vezetőivel az egyeztetések, a konzultációk, az igények felmérése, a tervezés, majd a pályázat benyújtása.


A sikeres pályázati értesítések követően, a közbeszerzési eljárások lebonyolítása után, a kivitelezés gondos tervezésével, szűk határidőn belül a kivitelezők elvégezték az épületek megújítását. A kivitelezés precíz megtervezésével a munkákat a nyári szünetben végezték el, így nem volt fennakadás a szeptemberi iskolakezdésben.

A projekt megvalósításának minden fontosabb mozzanata nagy nyilvánosságot kapott. A Kazincbarcikai Tankerületi Központ és a projekt vezetői mellett a számos rendezvényen részt vett a térség országgyűlési képviselője, Demeter Zoltán.

 November huszadikán a Szendrőládi Iskolában Székelyné Varga Mária tankerületi igazgató vezetésével a tantestület tagjai, a település polgármestere kerekasztal beszélgetéssel egybekötve megtartották a projekt zárórendezvényét. A települése polgármestere köszönetét fejezte ki a fejlesztésekért, kiemelve az országgyűlési képviselő, és a Kazincbarcika Tankerületi Központ szerepét. A pedagógusok elmondták, hogy a megvalósult felújítások mit jelentenek az intézmények életében, hogyan fogják segíteni a munkájukat.

 

 

A pályázat azonosítója EFOP-4.1.3-17-2017-00257.
Elnyert forrás 81 571 964  forint. Kivitelező SynTax Consult Kft.


A projektnek köszönhetően megvalósult a tornaterem és kiszolgálóhelyiségeinek felújítása. A felújítás keretében sor került az épület belső fa nyílászáróinak cseréje, a tornateremmeglévő fa sportpadlójának felcsiszolására és újra lakkozására. Megvalósul a tetőhéjazat, lécezés, csapadékcsatornázás teljes cseréje és a komplett villamos hálózat felújítása.