Gedeon napja van. | 2024.03.28

Sajóbábonyi gyilkosokat ítélt el a Miskolci Törvényszék

2018-11-21 20:04:00

 

Nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt ítélt első fokon 12 és 9 év szabadságvesztésre a Miskolci Törvényszék két fiatalt szerdán - tájékoztatta a bíróság szóvivője az MTI-t.

 

    Gyurán Ildikó közölte: az elsőfokú ítéletben a bíróság megállapította, hogy a két vádlott 2015. június 2-án késő este ismerősökkel beszélgetett Sajóbábonyban az utcán. Rá akartak gyújtani, de nem volt tüzük, ezért berúgták a 78 éves sértett lakásának ajtaját, és bementek.
    Az ágyban fekvő idős nőtől először csak tüzet kértek, majd pénzt is. Az asszony nem adott nekik, és kérte, hogy hagyják békén. Ekkor egyikük fejbe rúgta, társa pedig seprűnyéllel és ököllel ütötte. A sértett leesett az ágyról, de nem hagyták abba a bántalmazását.
    A két fiatal ezután átkutatta a lakást, de nem talált pénzt. A magatehetetlen sértettet másnap reggel találták meg hozzátartozói. Kórházba vitték, ahonnan később hazaengedték, de már nem tudott gondoskodni magáról, néhány nap múlva ismét kórházba került, és július 20-án meghalt.
    A bíróság az első rendű vádlottat 12 év fegyházra, társát - aki tette elkövetésekor még tizenhat éves sem volt - 9 év szabadságvesztésre ítélte, amelyet fiatalkorúak börtönében kell letöltenie. 
    A törvényszék enyhítő körülményként értékelte az időmúlást és a vádlottak személyiségzavarát, súlyosítóként pedig azt, hogy az elsőrendű vádlott büntetett előéletű, továbbá a társas elkövetést és azt, hogy három minősítő körülmény is fennállt. Szintén súlyosító körülmény az élet elleni cselekmények elszaporodottsága Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.
    A vádlottak és védőik felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek, így az ítélet nem jogerős.