József napja van. | 2024.03.19

Őrizetbe vették a macedón kémelhárítás egykori vezetőjét, nehogy megszökjön az országból

2018-11-21 08:47:00

A macedón rendőrség őrizetbe vette Szaso Mijalkovot, az ország titkosszolgálatának az egykori vezetőjét, mert a hatóságok szerint fennállt annak a veszélye, hogy unokatestvéréhez, Nikola Gruevszki volt kormányfőhöz hasonlóan megszökhet az országból.

    A szkopjei Telma Televízió beszámolója szerint Szaso Mijalkovot egy szkopjei hotelben fogták el, és harmincnapos elzárást rendeltek el számára. 
    A volt titkosszolgálati vezető ellen azért folyik eljárás, mert 2006 és 2016 között, Nikola Gruevszki kormányzása idején tömegesen hallgatta le politikusok és közéleti szereplők telefonhívásait. A macedón sajtó azt állítja, Nikola Gruevszki kormányzása idején a miniszterelnök után Szaso Mijalkov volt a második legbefolyásosabb ember Macedóniában. 
    Szaso Mijalkov már a harmadik ember, akit azért vettek őrizetbe a napokban, mert fennáll annak a lehetősége, hogy Gruevszkihez hasonlóan megszökik az országból. Mile Janakieszki volt közlekedési minisztert és Kiril Bozsinovszkit, a kormány egykori főtitkárát a múlt szerdán fogták el. 
    Nikola Gruevszki ellen a múlt héten adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A politikus múlt kedden a Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól, egy héttel később pedig szintén a közösségi médiában jelentette be, hogy kérelmét kedvezően bírálták el, és megkapta a menekültstátuszt.
    Macedónia bejelentette, Nikola Gruevszki kiadatását fogja kérni Magyarországtól.