Gedeon napja van. | 2024.03.28

Erőt alkalmazva szállítottak le csaknem száz migránst egy hajóról Líbia partjainál

2018-11-21 07:59:00

Erőt alkalmazva leszállítottak 92 migránst a líbiai hatóságok egy konténerhajóról, miután az utasok tíz napig elbarikádozták magukat, mert Európába akartak utazni - közölte kedden Tavfik Eszkair, a líbiai parti őrség parancsnoka.

    A panamai zászló alatt közlekedő konténerhajó tíz nappal ezelőtt mentette ki a migránsokat egy süllyedő csónakról a líbiai partoknál, majd az észak-afrikai ország Miszráta nevű városához szállította őket.
    Miszrátában azonban csak 14-en hagyták el a hajót, a többi 92 azonban nem volt hajlandó eleget tenni a líbiai hatóságok felszólításának, amit azzal indokoltak, hogy Líbia túl veszélyes számukra.
    Eszkair közlése szerint a hatóságok rajtaütöttek a hajón, és tömegoszlató eszközöket vetettek be, hogy a tengeri járműről lekényszerítsék a migránsokat. Hozzátette: néhányan megsérültek, de kórházi ellátásukat követően jó egészségügyi állapotban vannak. A migránsokat menekülttáborban helyezték el Miszrátában - mondta a parancsnok. 
    Líbiában Moammer Kadhafi 2011-es megbuktatása és meggyilkolása óta káosz uralkodik. Jelenleg két nagyobb erő küzd a hatalomért: a nemzetközi közösség által elismert, tripoli székhelyű egységkormány, valamint a lábát az ország keleti részében megvető, a befolyásos Halifa Haftár tábornok vezette erők. 
    Az ország az Afrikából Európába igyekvők egyik fő tranzitállomása lett. A káosz miatt az oda érkező migránsokat a szokásosnál is jobban fenyegetik az emberkereskedelem és -csempészet veszedelmei.