József napja van. | 2024.03.19

A magyar fiatalok vállalkoznának, de nem mernek kockáztatni egy felmérés szerint

2018-11-20 20:35:00

A magyar fiatalok 66 százaléka szeretne a saját vagy a családjuk vállalkozásában dolgozni, ugyanakkor csupán a 6 százalékuk vallotta magát kockázatvállalónak - derül ki a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő megbízásából a Pulzus által a 18-35 év közötti korosztályban 1000 ember megkérdezésével készített reprezentatív kutatásából.

    Az MTI-hez kedden eljutatott közlemény szerint a megkérdezetteknek csak a 37 százaléka mondta azt, hogy tervez saját vállalkozást indítani, 16 százalékuk bizonytalan ebben, miközben 47 százalékuk a következő évtizedben valószínűleg nem indít saját vállalkozást.
    A felmérés szerint a vállalkozói lét és a kockázatvállalási hajlandóság összefügg, ezt támasztja alá, hogy a megkérdezetteknek csupán 6 százaléka vallotta magát kockázatvállalónak, míg 15 százalékuk abszolút nem hajlandó kockázatot vállalni. A másik probléma abból fakad, hogy a fiatalok nagy része (29 százalék) azt sem tudja, honnan szerezhetne pénzt vállalkozása beindításához.
    A tőkehiány kezelésénél ugyanakkor arra is rámutattak, hogy a fiatalok 29 százaléka európai uniós vagy nemzetközi pályázaton próbálna pénzt szerezni, 18 százalékuk a magyarországi magánbefektetőket keresné fel és csak 16 százalék fordulna a bankokhoz.
    Közölték, a fiatalok körében kedvező a startupok megítélése, amelynek a beindításához a válaszadók 39 százaléka szerint kreativitásra, 37 százalékuk szerint pénzre van szükség, 33 százalékuk pedig a kockázatvállalási hajlandóságot emelte ki.
    Az MFB-csoporthoz tartozó Hiventures Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb kockázati tőkealapjaként, európai uniós és saját forrásból, közel 56,1 milliárd forintnyi tőkével segíti a magyarországi innovatív vállalkozásokat és startupokat inkubációs, magvető és növekedési befektetési életszakaszokban.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány