József napja van. | 2024.03.19

Párizsi vérengzés - Lezárult a nyomozás, 2020-ban lesz a per

2018-11-20 20:10:00

Lezárult a nyomozás a 2015. januári 17 áldozatot követelő párizsi dzsihadista támadások ügyében, amelynek pere 2020-ban kezdődhet a párizsi esküdtszéken - erősítette meg kedden a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege a France Inter közrádió értesülését.

    2015. január 7-én két francia dzsihadista hatolt be a Charlie Hebdo szatirikus hetilap párizsi szerkesztőségébe, ahol 12 embert megöltek, és 11-et megsebesítettek. A támadókat két napig üldözte a rendőrség. Eközben egy harmadik társuk lelőtt egy rendőrt a főváros egyik déli elővárosában, majd másnap egy kóser élelmiszerboltban túszokat ejtett, akik közül négyet megölt. A rendőrség egyidejűleg indított akciókban végzett mindhárom terroristával, és kiszabadította a túszokat. A három napig tartó támadásokban 17-en vesztették életüket, köztük három rendőr és 21-en sérültek meg. A támadássorozat volt a nyitánya a Franciaországot sújtó iszlamista merénylethullámnak, amelyben 246-an vesztették életüket. 
    A hétfőn lezárult nyomozás keretében 15 ember ellen indult eljárás, közülük 11-en vannak előzetes letartóztatásban. Valamennyi gyanúsított tagadja, hogy tudott a merényletek előkészítésről. Három ember, köztük a feltételezett megrendelő és az egyik dzsihadista felesége ellene pedig elfogató parancs van érvényben. 
    Az ügyészségnek egy hónap áll rendelkezésre, hogy eldöntse egyszerre vagy külön-külön állítja az esküdtszék elé a gyanúsítottakat, akiknek többségét logisztikai segítségnyújtással vádolják. 
    A nyomozás hamar fényt derített arra, hogy a Charlie Hebdo szerkesztőségében vérengző testvérpár, Chérif és Said Kouachi, valamint a rendőrnővel végző és zsidó túszokat ejtő Amédy Coulibaly ismerhették egymást. A szálak egy 2005-ben felszámolt kelet-párizsi iszlamista radikális csoporthoz vezettek, amely Irakba toborzott európai harcosokat. 
    A nyomozók azonosították a támadássorozat feltételezett megrendelőit és már azt is tudják, hogyan szerezték be a támadók a fegyvereket.
    A három vizsgálóbíró a közelmúltban megváltoztatta az egyik gyanúsított, a 33 éves Ali Riza Polat elleni vádakat. A túszejtő Amédy Coulibaly barátjáról azt gyanítják, hogy központi szerepet játszott a merényletek megszervezésében, ezért terrorista emberölésben való bűnrészesség gyanújával folyik ellene eljárás. A feltételezések szerint ő szerezte be Belgiumból a fegyvereket, és az ő feladata volt azon nyomok eltüntetése is, amelyek a támadássorozatot végrehajtó hálózatra utalhattak.