Auguszta napja van. | 2024.03.29

Történelmet írtak Miskolc és a megye raliversenyzői

2018-11-17 18:40:00
Ilyen még nem volt soha Miskolc és a megye történetében: mind a három raliosztály abszolút magyar bajnoka itteni illetőségű! Kihagyhatatlan ziccer, szerencsére volt, akinek eszébe jutott, hogy ezt a történelmi sikert egy fotózással is meg kellene örökíteni. Vajon hány kisfiú kedvenc poszterfotói készültek el szombaton?

A fotózást kitaláló és megszervező Szaniszló Attilával a fotózás alkalmával beszélgettünk. Mint ismert, a miskolci Hadik András megnyerte a rali első osztályt, Foczkó Ákos a MARB Amatőr Rally Bajnokság abszolút bajnoka lett, a múcsonyi Krehlik Nándor az Országos Rally2 Bajnokság abszolút magyar bajnoka, Kertész Krisztián(navigátora: Velezdi Eszter) pedig a Rally 1. osztály P13-as osztályának magyar bajnoka.

– Úgy gondoltuk, ezt meg kell örökíteni az utókornak, ezért hoztuk össze a srácokat egy fotózás erejéig. Nagyon pozitív volt a miskolci polgármesteri hivatal hozzáállása; magánemberként kerestem meg őket az ötletemmel, alig pár óra alatt megkaptuk az engedélyt arra, hogy itt, a Szent István téri „Miskolc” felirat előtt felálljunk az autókkal és készíthessünk pár fotót (az engedélyt egyébként már kiadták az adventi vásárra, de a rallisok is megkapták pár órára – a szerk.) A fiúk elképesztő teljesítményt nyújtottak az év során: Hadik Andris elképesztő végjátékban nyert, Krehlik Nándi olyat tett, amire 1992 óta nem volt példa, négy versenyt meg tudott nyerni Ladával. Óriási sportteljesítmény ez is – sorolta a szervező.

Hadik András számára egy álom vált valóra idén. November harmadik hétvégéjén nemcsak a nyíregyházi futamon nyújtott teljesítményének köszönhetően elért első pozíciót ünnepelhette meg ugyanis – a miskolci versenyző mindent beleadva végül a magyar bajnoki címet is megszerezhette Ford Fiesta R5-ösével, komoly küzdelmek árán, Deák Attilával a jobbján. Attila most érdeklődésünkre úgy emlékezett vissza, hogy „nagyon érzelmekkel teli verseny volt a zárófutam, soha nem gondoltam volna, hogy ennyi ember el fog oda jönni és szurkol majd az utolsó gyorson is”.

– Megmondom őszintén, a fotózásokhoz és interjúk adásához nem vagyok én hozzászokva, kicsit nagyobb meló is talán számomra, mint diktálni a tempót Andrásnak. Persze nagyon jó érzéssel tölt el, hogy értékelik a munkánkat. Nagyon örülök annak, hogy rengeteg szurkolónk van és egyre többen látogatnak ki a pályákra. Most már a jól megérdemelt pihenés jön, édes a fáradtság – fogalmazott a navigátor.

Krehlik Nándor (navigátora: Madarász Szabolcs) gyönyörű Lada VFTS-e mellett állva, az Országos Rally2 Bajnokság abszolút magyar bajnokaként nyilatkozott portálunknak.

– Számunkra nem indult valami fényesen az év, az első versenyt ki kellett hagynunk, mert a tavalyi Szilveszter Rallyn szétment a motorunk, és nem érkezett meg hozzá az alkatrész. Aztán a következő versenyen, Miskolcon már el tudtunk indulni, de ott meg megint az autóval volt problémánk, abszolútban nem is tudtunk pontot szeretni. Kétesélyes volt számunkra, hogy ha Szombathelyen nem érünk célba, akkor inkább elengedjük a dolgot, és megpróbáljuk jövőre, de szerencsére sikerült nyernünk abszolútban. Másfélszorzós volt a verseny, ezzel nagyot ugrottunk előre a tabellán. Utána beindult minden, bár nehéz volt az év, sokat kellett szerelni, készülni, ez sok időt felemésztett, de végül minden jól sikerült – fogalmazott.

Hozzátette: a bajnokságot megnyerni még soha nem sikerült, csak részeredményeik voltak. Most azonban sikerült egy teljes évet menni, és végül nyerni.

– Nagy álmunk volt mindkettőnknek a bajnokság megnyerése, idén ez beteljesedett. Címvédés? Meglátjuk, hogy milyen anyagi hátteret sikerül összehozni, mi mennénk szívesen, abbahagyni semmiféleképpen nem fogjuk! Az autó marad, nagyon megszerettük a VFTS-t – tette hozzá.

Foczkó Ákos (navigátora: Kiss „Vadmagyar” Balázs) szerezte meg a MARB Amatőr Rally Bajnokság abszolút bajnoki címét. Érdeklődésünkre elmondta, úgy vágtak neki az évnek, hogy a tavalyi, aránylag jó év után idén szeretnék megnyerni a kategóriát.

– Talán mi magunk lepődtünk meg a legjobban, hogy nagyon is versenyképesek voltunk, ott tudtunk lenni a mezőny elejében. Idővel tehát már mindenféleképpen meg akartuk szerezni az abszolút első helyet. Végül az amatőr bajnokságot és az Északi régiót is sikerült megnyernünk. Nagyon furcsa érzés volt elsőre, bevallom őszintén, hiszen tényleg csak álmodoztunk róla. Az autó tökéletes volt, a csapat nagyon jó munkát végzett az év során – mondta el a pilóta, akitől azt is megtudtuk, hogy jövőre már fellépnek a másodosztályba, és ott is versenyképesek lehetnek. A Lada marad, és navigátora, Balázs is marad mellette.

 

Fotó: Beregi László